Przejdź do głównej zawartości

Misiowe nasionka.



     W poprzednim tygodniu Misie brały udziały w obserwacjach przyrodniczych. Dotyczyły one dokładniejszego zapoznania się z wyglądem wnętrza przyniesionych przez dzieci owoców. Posłużyło nam do tego szkło powiększające, dzięki któremu dokładniej mogliśmy przyjrzeć się budowie owoców, ich środków, pestkom.          Do zadań należało również dopasowanie różnych wielkości pestek do odpowiednich wnętrz owoców.
Każdy przedszkolak miał także za zadanie posadzić jedną z wydobytych pestek owoców cytryny lub pomarańczy.
Choć to mało prawdopodobne , by coś nam z tego wyrosło- mamy nadzieję ;) Jednakże nie o to w tym wszystkim chodzi. Dzięki bezpośredniej obserwacji, dzieci mają możliwość poznania cyklu rozwoju roślin.  Ponadto uczą się systematycznej pielęgnacji podczas pełnienia codziennych dyżurów. Tego typu eksperymenty pobudzają ich ciekawość i aktywność poznawczą.
Kącik przyrody, który obfituje w dary natury,  jest dla dzieci doskonałym miejscem do prowadzenia badań, eksperymentów i obserwacji.








OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 01-05.03.2021 r.

  01-05.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata „cytrynowa”, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   pasztetem drobiowo-pomidorowym i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa ogórkowa,    makaron w sosie pomidorowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Kaszka manna na mleku (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata imbirowa,   bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałat ą lodow ą , kiełbask ą zielonogórsk ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Zupa kalafiorowa z kaszk ą , pulpety w sosie   ś mietanowo -koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: „Tostowe u ś miechy”, herbata   (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem,   rogal   mleczny z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata ziołowa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Karkówka w sosie własnym , pyzy, surówka z kapu

Poznajemy pracę kucharki/kucharza

Tematy kompleksowe na miesiąc Marzec