Przejdź do głównej zawartości

" Zdrowe, owocowo - warzywkowe rewolucje ! "



Pysznie, zdrowo, kolorowo.

Informacje na temat tego jak dużo witamin mają owoce i warzywa zachęciły grupę Smerfów do samodzielnego wykonania soku owocowego oraz sałatki warzywnej. W wykonaniu pierwszego przysmaku - pysznego soku z przyniesionych przez dzieci owoców, pomogła nam jedna z naszych pań kucharek - pani Maja. Wspólnie przypomnieliśmy sobie jakie kroki trzeba podjąć zanim przystąpi się do tej czynności. Mianowicie : umyliśmy owoce, przybory kuchenne, a także nasze ręce. Kiedy wszystko już było gotowe, pani Maja zaprezentowała dzieciom sprzęt kuchenny - sokowirówkę, dzięki której w bardzo krótkim czasie uzyskaliśmy pyszny sok. Podczas wykonywania tego zadania, pani Maja zwracała uwagę na bezpieczeństwo podczas korzystania z takich urządzeń. Kiedy wszystko było już gotowe przystąpiliśmy do degustacji napoju. Bardzo dziękujemy pani Majce za cenny czas, który dla nas poświęciła ! :)

Drugim krokiem, którego podjęła się nasza grupa było wykonanie sałatki warzywnej. Z zachowaniem wszystkich etapów higieniczno - porządkowych nasze przedszkolaki przystąpiły do działania samodzielnie krojąc warzywa. Podczas tej czynności doskonaliliśmy umiejętność posługiwania się nożem. Ku naszemu zdziwieniu dzieciom to zadanie szło rewelacyjnie. W mgnieniu oka przygotowaliśmy sałatkę, którą wspólnie następnego dnia jedliśmy na śniadanie :) Było przepysznie ! Mamy nadzieję, że nasze działania zachęcą dzieci do tego aby jeszcze częściej spożywać owoce i warzywa.











OSTATNIO CZYTANE

Wielkanocne świętowanie

 Wielkanoc tuż tuż, natomiast my już dziś świętowaliśmy 🐰🎁 Wszystkie Przedszkolaki spotkały się na holu, aby zjeść wspólnie wielkanocne śniadanko 😊  Dzieci nie mogły się doczekać prezentów, dlatego niedługo później udaliśmy się do małego parku w poszukiwaniu "zajączka" 🐰  Krasnoludki bardzo zadowolone i z prezentami w rękach wróciły do przedszkola 😊 Wesołego Alleluja! 🎁🐰

WYCIECZKA DO GRODZISKA WIELKOPOLSKIEGO

 Tygryski dzisiaj miło i ciekawie spędziły czas w Pirat Pizza w Grodzisku Wielkopolskim. Podczas  warsztatów kulinarnych uczyły się robić pizzę z wypranymi przez siebie składnikami, a później  zajadały ją ze smakiem. Dziękujemy Pirat Pizza za gościnę i super atmosferę. 

Jadłospis 25-29.03.2024 r.

               25-29.03.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata owocowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem i tu ń czykiem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy Podwieczorek: Ma ś lanka owocowa (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata rumiankowa , bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałat ą rukola, pieczeni ą rzymsk ą i pomidorem II ś niadanie:   Marchewkowe paluszki , woda Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, karkówka w sosie własnym, ziemniaki, surówka z selera naciowego, kapusty peki ń skiej z kukurydz ą , ogórkiem zielonym, rzodkiewk ą   i szczypiorkiem,   sok owocowy Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem (alergeny: mleko, seler, gluten,   jaja) Ś roda: I ś niadanie: „ Ś NIADANIE WIELKANOCNE ” Herbata zwykła z cytryn ą , chleb pszenny i razowy z masełkiem, kiełbaska parzona, sałatka jarzynowa, jajko gotowane