Przejdź do głównej zawartości

" Zdrowe, owocowo - warzywkowe rewolucje ! "



Pysznie, zdrowo, kolorowo.

Informacje na temat tego jak dużo witamin mają owoce i warzywa zachęciły grupę Smerfów do samodzielnego wykonania soku owocowego oraz sałatki warzywnej. W wykonaniu pierwszego przysmaku - pysznego soku z przyniesionych przez dzieci owoców, pomogła nam jedna z naszych pań kucharek - pani Maja. Wspólnie przypomnieliśmy sobie jakie kroki trzeba podjąć zanim przystąpi się do tej czynności. Mianowicie : umyliśmy owoce, przybory kuchenne, a także nasze ręce. Kiedy wszystko już było gotowe, pani Maja zaprezentowała dzieciom sprzęt kuchenny - sokowirówkę, dzięki której w bardzo krótkim czasie uzyskaliśmy pyszny sok. Podczas wykonywania tego zadania, pani Maja zwracała uwagę na bezpieczeństwo podczas korzystania z takich urządzeń. Kiedy wszystko było już gotowe przystąpiliśmy do degustacji napoju. Bardzo dziękujemy pani Majce za cenny czas, który dla nas poświęciła ! :)

Drugim krokiem, którego podjęła się nasza grupa było wykonanie sałatki warzywnej. Z zachowaniem wszystkich etapów higieniczno - porządkowych nasze przedszkolaki przystąpiły do działania samodzielnie krojąc warzywa. Podczas tej czynności doskonaliliśmy umiejętność posługiwania się nożem. Ku naszemu zdziwieniu dzieciom to zadanie szło rewelacyjnie. W mgnieniu oka przygotowaliśmy sałatkę, którą wspólnie następnego dnia jedliśmy na śniadanie :) Było przepysznie ! Mamy nadzieję, że nasze działania zachęcą dzieci do tego aby jeszcze częściej spożywać owoce i warzywa.











OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 01-04.09.2020

01-04.09.2020 r.Wtorek:I śniadanie: Herbata imbirowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,żółtym serem i pomidoremII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy Podwieczorek: Drożdżówka ze śliwką, bawarka, woda(alergeny: seler, gluten, mleko)Środa: I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata rumiankowaII śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa cytrynowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowyPodwieczorek: Sok z arbuza, ciasteczko owsiane zżurawiną(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)Czwartek: I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy z masełkiem, sałatą lodową, kiełbasą

14-18.09.2020 r.

14-18.09.2020 r.Poniedziałek:I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pastą z tuńczyka w sosie pomidorowymII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: „Pazibroda”- kapuśniak ze słodkiej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, sok owocowyPodwieczorek: Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbatka imbirowa(alergeny: seler, gluten, mleko,jaja, ryba)Wtorek:I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, szyneczką drobiową ,żółtym serem i pomidoremII śniadanie: Banan, woda Obiad : Cebulowy krem z grzankami, gołąbki inaczej, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowyPodwieczorek: Maślanka owocowa, chrupki kukurydziane(alergeny: seler, gluten, mleko)Środa: I

Jadłospis 7-11.09.2020

7-11.09.2020 r.Poniedziałek:I śniadanie: Herbata owocowa, kanapki z pieczywa mieszanegoz pasztetem drobiowo-pomidorowymi żółtą paprykąII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa krem z czerwonej soczewicy, Gzik- ziemniaki z twarogiem, sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, wafle kukurydziane(alergeny: seler, gluten, mleko,jaja)Wtorek:I śniadanie: Herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą rukola,pieczenią rzymską i pomidorem II śniadanie: Arbuz, woda Obiad : Kapuśniak z kiszonej kapusty, gulasz z karkówki z warzywami, kasza bul gur, sok owocowyPodwieczorek: Galaretka owocowa(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)Środa: I śniadanie: Musli owocowez mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym jagodowym , herbata imbirowaIIś