Przejdź do głównej zawartości

" Zdrowe, owocowo - warzywkowe rewolucje ! "



Pysznie, zdrowo, kolorowo.

Informacje na temat tego jak dużo witamin mają owoce i warzywa zachęciły grupę Smerfów do samodzielnego wykonania soku owocowego oraz sałatki warzywnej. W wykonaniu pierwszego przysmaku - pysznego soku z przyniesionych przez dzieci owoców, pomogła nam jedna z naszych pań kucharek - pani Maja. Wspólnie przypomnieliśmy sobie jakie kroki trzeba podjąć zanim przystąpi się do tej czynności. Mianowicie : umyliśmy owoce, przybory kuchenne, a także nasze ręce. Kiedy wszystko już było gotowe, pani Maja zaprezentowała dzieciom sprzęt kuchenny - sokowirówkę, dzięki której w bardzo krótkim czasie uzyskaliśmy pyszny sok. Podczas wykonywania tego zadania, pani Maja zwracała uwagę na bezpieczeństwo podczas korzystania z takich urządzeń. Kiedy wszystko było już gotowe przystąpiliśmy do degustacji napoju. Bardzo dziękujemy pani Majce za cenny czas, który dla nas poświęciła ! :)

Drugim krokiem, którego podjęła się nasza grupa było wykonanie sałatki warzywnej. Z zachowaniem wszystkich etapów higieniczno - porządkowych nasze przedszkolaki przystąpiły do działania samodzielnie krojąc warzywa. Podczas tej czynności doskonaliliśmy umiejętność posługiwania się nożem. Ku naszemu zdziwieniu dzieciom to zadanie szło rewelacyjnie. W mgnieniu oka przygotowaliśmy sałatkę, którą wspólnie następnego dnia jedliśmy na śniadanie :) Było przepysznie ! Mamy nadzieję, że nasze działania zachęcą dzieci do tego aby jeszcze częściej spożywać owoce i warzywa.











OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 25-29.04.2022 r.

  25-29.04.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata zwykła z cytryn ą , chleb pszenny i chleb firmowy z masłem, pasztetem pomidorowym i ogórkiem kiszonym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, nale ś niki z jabłkiem, sok wi ś niowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego z serem topionym ś mietankowo-koperkowym, herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Herbata koperkowa, kawa zbo ż owa, bułka ś niadaniowa i grahamka   z szynk ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Krupnik, pulpety w sosie ś mietanowo-koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z cukrem trzcinowym (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , zupa budyniowa, bułka mleczna z d ż emem niskosłodzonym truskawkowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad:   Brokułowy krem z kaszk ą , parówka w sosie gre

Jadłospis 09-13.05.2022 r.

  09-13.05.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata koperkowa, chleb pszenny   i wieloziarnisty z past ą z tu ń czyka II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,   ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata z cytryn ą , bułka grahamka i   pszenna   z masełkiem, w ę dlin ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad : Zupa koperkowa, gulasz z karkówki, pyzy, surówka z czerwonej kapusty   z jabłkiem i jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem truskawkowym   (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata mi ę towa, bułka mleczna   z miodem wielokwiatowym   II ś niadanie : Banan, woda Obiad:   Kotlet schabowy,   ziemniaki puree, surówka z kapusty peki ń

Dzień Ziemi.