Przejdź do głównej zawartości

" Zdrowe, owocowo - warzywkowe rewolucje ! "



Pysznie, zdrowo, kolorowo.

Informacje na temat tego jak dużo witamin mają owoce i warzywa zachęciły grupę Smerfów do samodzielnego wykonania soku owocowego oraz sałatki warzywnej. W wykonaniu pierwszego przysmaku - pysznego soku z przyniesionych przez dzieci owoców, pomogła nam jedna z naszych pań kucharek - pani Maja. Wspólnie przypomnieliśmy sobie jakie kroki trzeba podjąć zanim przystąpi się do tej czynności. Mianowicie : umyliśmy owoce, przybory kuchenne, a także nasze ręce. Kiedy wszystko już było gotowe, pani Maja zaprezentowała dzieciom sprzęt kuchenny - sokowirówkę, dzięki której w bardzo krótkim czasie uzyskaliśmy pyszny sok. Podczas wykonywania tego zadania, pani Maja zwracała uwagę na bezpieczeństwo podczas korzystania z takich urządzeń. Kiedy wszystko było już gotowe przystąpiliśmy do degustacji napoju. Bardzo dziękujemy pani Majce za cenny czas, który dla nas poświęciła ! :)

Drugim krokiem, którego podjęła się nasza grupa było wykonanie sałatki warzywnej. Z zachowaniem wszystkich etapów higieniczno - porządkowych nasze przedszkolaki przystąpiły do działania samodzielnie krojąc warzywa. Podczas tej czynności doskonaliliśmy umiejętność posługiwania się nożem. Ku naszemu zdziwieniu dzieciom to zadanie szło rewelacyjnie. W mgnieniu oka przygotowaliśmy sałatkę, którą wspólnie następnego dnia jedliśmy na śniadanie :) Było przepysznie ! Mamy nadzieję, że nasze działania zachęcą dzieci do tego aby jeszcze częściej spożywać owoce i warzywa.











OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 12-16.09.2022 r.

                                                                12-16.09.2022 r.   Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata  z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, tu ń czykiem i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa serowa aksamitna, jajko gotowane w sosie musztardowym,   ziemniaki, kalafior z wody, sok owocowy Podwieczorek:  Dro ż d ż ówka z budyniem, herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba) Wtorek: I ś niadanie: Kawa zbo ż owa, h erbata mi ę towa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałat ą rukola i szyneczk ą drobiow ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Marchewkowy krem, kotlet mielony, ziemniaki, buraki z jabłkiem,   sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy  (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam, jaja) Ś roda: I ś niadanie:  „Truskawkowe gwiazdki”  z mlekiem, kawiorek z masełkiem   i miodem wielokwiatowym , herbata koperkowa  II  ś niadanie : Banan, woda Obiad:

Zaproszenie na Uroczystość Pasowania na Przedszkolaka

Zaproszenie na Pasowanie na Przedszkolaka                                 Kochani Rodzice! Już nadeszła pora przyjść na pasowanie do nas do przedszkola. Uroczyście Was zapraszamy na tę ważną chwilę, która uczyni z dzieciaczka prawdziwego przedszkolaczka.   Serdecznie zapraszamy Rodziców dzieci, które we wrześniu po raz pierwszy przekroczyły próg naszego przedszkola na uroczystość Pasowania na Przedszkolaka, która odbędzie się  7 listopada 2019r. o godzinie 13.30.      Prosimy o uroczysty strój dla dziecka.

Jadłospis 19-23.09.2022r.

  19-23.09.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , bułka pszenna i grahamka   z masełkiem i makrel ą w sosie pomidorowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Grochówka , racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:   Jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,   ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata melisa , bułka grahamka i   pszenna   z masełkiem, w ę dlin ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad :Zupa szczawiowa z jajkiem, kotlet schabowy, ziemniaki puree, sałata lodowa   z sosem jogurtowo-czosnkowym, sok owocowy Podwieczorek: Wafel przekładany kremem kakaowym, herbatka ziołowa   (alergeny:   seler, gluten, jajka, mleko, sezam, soja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym malinowym, herbatka mi ę towa   II ś niadanie : Winogrono, woda Obiad:   Gulasz