Przejdź do głównej zawartości

" W krainie bajek."




Bajki kochają wszyscy zarówno dzieci jak i dorośli. Odgrywają one ogromną rolę w rozwoju dzieci - wpływają na niego wszechstronnie. Czytanie bajek buduje zdolności przeżywania: dostrzegania, nazywania emocji i odczuwania ich, nawet tych najsilniejszych. Historie i bohaterowie budują w dzieciach odwagę do wyrażania uczuć. Czytanie to czynność niespieszna – pozostawia pole i przestrzeń, by dziecko uczyło się procesu przemyśliwania i rozumienia spraw. Czytając nie tylko przyjmuje bodźce i reaguje na nie – może je przepracować, ocenić, ustosunkować się do nich.

Dziś w naszym przedszkolu obchodziliśmy Dzień Postaci z Bajek. Jest to niezmiernie ważne i radosne święto dla naszych przedszkolaków dlatego każdy z nich mógł dzisiaj przebrać się za jakąś bajkową postać lub też przynieść ciekawe bajkowe książki i atrybuty. Niespodzianek jednak nie zabrakło, bo tuż po śniadanku otrzymaliśmy list od Bajkowej Wróżki, w którym poprosiła nas o pomoc w odwróceniu zaklęcia rzuconego na Bajkową Krainę przez złego czarnoksiężnika Kadabrę. Zadania, które musiały wykonać dzieci ukryte były w ogromnym kufrze. Tylko i wyłącznie poprawne wykonanie zadań mogło przyczynić się do tego, że w Krainie Bajek znów zapanuje porządek. Dzieci z naszej grupy bardzo się przejęły i postanowiły zrobić wszystko aby odwrócić zaklęcie. Wszystko przebiegło zgodnie z planem, Bajkowa Wróżka przysłała nam informację, że dzięki nam bajkowe postacie powróciły do swoich historii i wszystko skończyło się dobrze . :) 

































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 01-05.02.2021 r.

  01-05.02.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   ż ółtym serem i   rzodkiewk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Grochówka,   „Makaron w ś niegu” , sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu gotowanego, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Zupa budyniowa, herbata zwykła z cytryn ą , bułka pszenna i grahamka past ą z masełkiem,   pasztetem drobiowo-pomidorowym i ż ółt ą papryk ą II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa cytrynowa z ry ż em, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, zielona fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, wafle kukurydziane (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata rumiankowa, pełnoziarniste płatki owsiane na   mleku, kawiorek   z masełkiem i miodem wielokwiatowym   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Ż eberka w sosie własnym, pyzy, surówka z bi

Poznajemy pracę kucharki/kucharza

Jadłospis 01-05.03.2021 r.

  01-05.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata „cytrynowa”, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   pasztetem drobiowo-pomidorowym i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa ogórkowa,    makaron w sosie pomidorowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Kaszka manna na mleku (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata imbirowa,   bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałat ą lodow ą , kiełbask ą zielonogórsk ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Zupa kalafiorowa z kaszk ą , pulpety w sosie   ś mietanowo -koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: „Tostowe u ś miechy”, herbata   (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem,   rogal   mleczny z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata ziołowa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Karkówka w sosie własnym , pyzy, surówka z kapu