Przejdź do głównej zawartości

ŚWIĘTO MISIA

Światowy Dzień Pluszowego Misia obchodzony jest 25 listopada. Ustanowiono go w setną rocznicę powstania maskotki - w 2002 roku, choć wszystko zaczęło się jednak dużo wcześniej. Historia misia sięga 1902 roku, gdy prezydentem Stanów Zjednoczonych był Theodore Roosevelt, który sprzeciwił się zastrzeleniu młodego niedźwiadka podczas polowania. Wydarzenie to uwiecznił Clifford Berryman, jego rysunek ukazał się w waszyngtońskiej gazecie. Rysunek zobaczył właściciel sklepu z zabawkami Morris Michtom i wpadł na pomysł, żeby wykonać kilka zabawek misia i sprawdzić, jak się będą sprzedawały. Od tego momentu zaczęto wykorzystywać zdrobniałe imię prezydenta i określać pluszowe misie nazwą Teddy Bear. To historia, a jak jest dzisiaj? WSZYSCY ZNAMY I KOCHAMY PLUSZOWE MISIE!















































































OSTATNIO CZYTANE

PSZCZÓŁKI i SMERFY z wizytą w gabinecie stomatologicznym

Dzień Seniora w Centrum Kultury

W czwartek 24 października grupa MISIE razem z paniami brała udział w występach z okazji Dnia Seniora w Centrum Kultury w Wielichowie. Dzieci zaprezentowały swoje tańce i piosenki o tematyce jesiennej. Na koniec odśpiewaliśmy  wspólnie dla Seniorów STO LAT i dzieci wręczyły upominki











.

Jadłospis 21-25.10.2019 r.

21-25.10.2019 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata truskawkowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem i makrelą w sosie pomidorowym II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, racuchy drożdżowe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:  Pieczywo wasa żytnie z pastą z brokułu gotowanego, herbata (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,  ryba) Wtorek: I śniadanie:  Herbata koperkowa z kminkiem, płatki ryżowe na mleku, bułka grahamka i  pszenna z masełkiem, wędliną drobiową i kiełkami rzodkiewki II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad : Aksamitna zupa serowa z zacierką,  wątroba wieprzowa z cebulką, ziemniaki, sałatka grecka, sok owocowy Podwieczorek: Jajko w sosie jogurtowo- czosnkowym, kawiorek z masełkiem, herbatka ziołowa  (alergeny:  seler, gluten, jajka, mleko) Środa: I śniadanie: Zupa budyniowa malinowa, Hot-dog z ketchupem, herbatka melisa  II