Przejdź do głównej zawartości

ŚWIĘTO MISIA

Światowy Dzień Pluszowego Misia obchodzony jest 25 listopada. Ustanowiono go w setną rocznicę powstania maskotki - w 2002 roku, choć wszystko zaczęło się jednak dużo wcześniej. Historia misia sięga 1902 roku, gdy prezydentem Stanów Zjednoczonych był Theodore Roosevelt, który sprzeciwił się zastrzeleniu młodego niedźwiadka podczas polowania. Wydarzenie to uwiecznił Clifford Berryman, jego rysunek ukazał się w waszyngtońskiej gazecie. Rysunek zobaczył właściciel sklepu z zabawkami Morris Michtom i wpadł na pomysł, żeby wykonać kilka zabawek misia i sprawdzić, jak się będą sprzedawały. Od tego momentu zaczęto wykorzystywać zdrobniałe imię prezydenta i określać pluszowe misie nazwą Teddy Bear. To historia, a jak jest dzisiaj? WSZYSCY ZNAMY I KOCHAMY PLUSZOWE MISIE!















































































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 25-29.04.2022 r.

  25-29.04.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata zwykła z cytryn ą , chleb pszenny i chleb firmowy z masłem, pasztetem pomidorowym i ogórkiem kiszonym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, nale ś niki z jabłkiem, sok wi ś niowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego z serem topionym ś mietankowo-koperkowym, herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Herbata koperkowa, kawa zbo ż owa, bułka ś niadaniowa i grahamka   z szynk ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Krupnik, pulpety w sosie ś mietanowo-koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z cukrem trzcinowym (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , zupa budyniowa, bułka mleczna z d ż emem niskosłodzonym truskawkowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad:   Brokułowy krem z kaszk ą , parówka w sosie gre

Jadłospis 09-13.05.2022 r.

  09-13.05.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata koperkowa, chleb pszenny   i wieloziarnisty z past ą z tu ń czyka II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,   ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata z cytryn ą , bułka grahamka i   pszenna   z masełkiem, w ę dlin ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad : Zupa koperkowa, gulasz z karkówki, pyzy, surówka z czerwonej kapusty   z jabłkiem i jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem truskawkowym   (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata mi ę towa, bułka mleczna   z miodem wielokwiatowym   II ś niadanie : Banan, woda Obiad:   Kotlet schabowy,   ziemniaki puree, surówka z kapusty peki ń

Dzień Ziemi.