Przejdź do głównej zawartości

ZABAWY BADAWCZE KRASNALI - MYDŁO, LÓD, ŚNIEG


W listopadzie podczas utrwalania zasad dbania o higienę, poznawaliśmy także właściwości mydła. Badaliśmy jakie jest mydło i czy szybciej rozpuszcza się w zimnej, czy w ciepłej wodzie.
























Styczeń- HUUURRRRA!!!!  - wreszcie śnieg  i mróz na dworze.  Mogliśmy więc przeprowadzić kolejne zabawy badawcze, tym razem z lodem i śniegiem.  Obserwowaliśmy wodę wystawioną w naczyniu na mróz, która zamieniała się w lód. Oglądaliśmy kostki lodu i śnieg, sprawdzaliśmy ich strukturę i temperaturę. Obserwowaliśmy, co będzie się działo podczas ogrzewania lodu i śniegu.  Dowiedzieliśmy się, że ten śnieżek choć taki bielutki to wcale nie jest taki czysty :)





















































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 10-14.02.2020 r.

10-14.02.2020 r.
Poniedziałek: I śniadanie: Herbata  z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, pastą z twarogu wędzonego solankowego i żółtą papryką II śniadanie: Marchewkowe paluszki, woda
Obiad: Zupa selerowa z ziemniakami, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,  sok owocowy Podwieczorek:  Kanapki z pieczywa mieszanego,  z pastą z ciecierzycy  i suszonymi pomidorami, herbata melisa (alergeny: seler, gluten, mleko,  jaja, sezam) Wtorek: I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą rukola i polędwicą drobiową i rzodkiewką II śniadanie: Banan, woda Obiad : Karkówka  w sosie własnym, pyzy, kapusta zasmażana, sok owocowy Podwieczorek: Budyń malinowy  (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam) Środa: I śniadanie:  Płatki owsiane  z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym jagodowym, herbata koperkowa  II śniadanie : Jabłko, woda Obiad:  Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami, łazanki z mi

DZIEŃ BABCI I DZIADKA w grupie Smerfy

BALIK PSZCZÓŁEK I SMERFÓW - galeria