Przejdź do głównej zawartości

Poznajemy pracę kucharki/kucharza


W tym tygodniu nasze MISIE zagłębiają się w ciekawostki związane z pracą kucharki/kucharza. 🍜🥗 Dzieci budują wypowiedzi na temat pracy w kuchni, poznawają atrybuty kucharzy/ kucharek, rozpoznawają i wymieniają narzędzia kuchenne oraz rozumieją konieczność przestrzegania zasad bezpieczeństwa podczas pracy w kuchni. 😉 Jak wygląda kuchnia w domu to każdy przedszkolak wie dlatego wybraliśmy się do przedszkolnej kuchni aby poznać jej zakamarki. Nasza główna kucharka, Pani Bogunia pokazała nam sprzęty i urządzenia kuchenne oraz opowiedziała jak przechowywana jest żywność oraz jak wygląda codzienna praca w kuchni. Dzieci miały okazję zobaczyć każdy zakamarek kuchni przedszkolnej 😉😊






















OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 25.02-01.03.2019 r

25.02-01.03.2019 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, serem kanapkowym  i papryką czerwoną II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,  makaron w sosie bolońskim, sok owocowy Podwieczorek:  Ryż na mleku z jabłkiem i śmietaną (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I śniadanie:  Zupa budyniowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem i kiełkami rzodkiewki, herbatka ziołowa II śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa szczawiowa z jajkiem, gulasz z karkówki, brązowy ryż, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Sok z wyciskanych owoców, wafle ryżowe  (alergeny:  mleko, jaja, seler, gluten,  sezam) Środa: I śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku,  chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,sałatą masłową i  wędliną wieprzową  II śniadanie : Jabłko, woda Obiad: Zupa krem z soczewicy czerwonej, ryba panierowana, ziemniaki, surówka  z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą z oliwek, sok owocowy Podwie…

Czytanie z Misiem Pysiem

Łączna liczba wyświetleń