Przejdź do głównej zawartości

Wycieczka do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewicach.

4 Maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Strażaka. 
Z tej okazji, pojechaliśmy na wycieczkę do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewiach. 
Pani przewodnik oprowadziła nas po salach, gdzie znajdują się wozy strażackie z dawnych lat, oraz akcesoria, które służyły strażakom podczs gaszenia pożarów. 
Każdy przedszkolak mógł poczuć się jak przwdziwy strażak i przymierzyć hełm, zakręcić prawdziwą syreną na korbkę,
zjechać z prawdziwej rury strażackiej. Co niektórzy odrobinę się bali, ale po zjechaniu każdy wychodził z szerokim uśmiechem. Ogromną atrakcją było również zwiedzenie jednego z wozów strażackich. 
Odwiedziliśmy również salę mundurów i sztandarów, medalierską, techniki, wystawę modeli oraz pracownię przyrodniczą, któa zrobiła na dzieciach ogromne wrażenie. 
Korzystając z pięknej pogody oraz by troszkę ochłonąć ;) przeszliśmy się na rynek w Rakonewicach, by miło spędzić czas przy fontannie zajadając smaczne lody.
Celem wycieczki było:
- poznanie historii swojego regionu
- przypomnienie pojęć związanych z muzeum: eksponatem, ekspozycją, wystawą
- zrozumienie, dlaczego praca strażaka jest tak ważna
- czerpanie radości z odkrywania nowych rzeczy
- dokonalenie prawidłowego zachowania w miejscu publicznym.

















































































































































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 25.02-01.03.2019 r

25.02-01.03.2019 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, serem kanapkowym  i papryką czerwoną II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,  makaron w sosie bolońskim, sok owocowy Podwieczorek:  Ryż na mleku z jabłkiem i śmietaną (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I śniadanie:  Zupa budyniowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem i kiełkami rzodkiewki, herbatka ziołowa II śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa szczawiowa z jajkiem, gulasz z karkówki, brązowy ryż, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Sok z wyciskanych owoców, wafle ryżowe  (alergeny:  mleko, jaja, seler, gluten,  sezam) Środa: I śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku,  chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,sałatą masłową i  wędliną wieprzową  II śniadanie : Jabłko, woda Obiad: Zupa krem z soczewicy czerwonej, ryba panierowana, ziemniaki, surówka  z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą z oliwek, sok owocowy Podwie…

Czytanie z Misiem Pysiem

Łączna liczba wyświetleń