Przejdź do głównej zawartości

Wycieczka do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewicach.

4 Maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Strażaka. 
Z tej okazji, pojechaliśmy na wycieczkę do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewiach. 
Pani przewodnik oprowadziła nas po salach, gdzie znajdują się wozy strażackie z dawnych lat, oraz akcesoria, które służyły strażakom podczs gaszenia pożarów. 
Każdy przedszkolak mógł poczuć się jak przwdziwy strażak i przymierzyć hełm, zakręcić prawdziwą syreną na korbkę,
zjechać z prawdziwej rury strażackiej. Co niektórzy odrobinę się bali, ale po zjechaniu każdy wychodził z szerokim uśmiechem. Ogromną atrakcją było również zwiedzenie jednego z wozów strażackich. 
Odwiedziliśmy również salę mundurów i sztandarów, medalierską, techniki, wystawę modeli oraz pracownię przyrodniczą, któa zrobiła na dzieciach ogromne wrażenie. 
Korzystając z pięknej pogody oraz by troszkę ochłonąć ;) przeszliśmy się na rynek w Rakonewicach, by miło spędzić czas przy fontannie zajadając smaczne lody.
Celem wycieczki było:
- poznanie historii swojego regionu
- przypomnienie pojęć związanych z muzeum: eksponatem, ekspozycją, wystawą
- zrozumienie, dlaczego praca strażaka jest tak ważna
- czerpanie radości z odkrywania nowych rzeczy
- dokonalenie prawidłowego zachowania w miejscu publicznym.

















































































































































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 22-26.03.2021 r.

  22-26.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem i makrel ą w sosie pomidorowym II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad: Zupa pomidorowa z ry ż em, jajko gotowane w sosie musztardowym, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy   Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu gotowanego, herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, gorczyca, sezam) Wtorek: I ś niadanie: Kakao, herbata owocowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, goł ą bki inaczej , ziemniaki puree, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Galaretka owocowa (alergeny:   seler, gluten, mleko,) Ś roda: I ś niadanie: Kaszka manna z mlekiem , kawiorek z masełkiem i miodem wielokwiatowym, herbata koperkowa   II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Zupa gulaszowa z bułeczk ą , sok owocowy Podwieczorek: Budy ń czekoladowy

Jadłospis 15-19.03.2021 r.

  JADŁOSPIS 15-19.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z miodem i cytryn ą , chleb pszenny i razowy z masełkiem, past ą   z tu ń czyka w sosie pomidorowym i kanapki z ż ółtym serem i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad: „Pazibroda” – kapu ś niak ze słodkiej kapusty, nale ś niki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok wi ś niowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego masełkiem i   hummusem (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, ryba ) Wtorek: I ś niadanie:   Płatki owsiane na mleku, bułka mleczna z d ż emem niskosłodzonym malinowym, herbatka koperkowa II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Zupa ziemniaczana z pomidorami, gulasz z karkówki, kasza jaglana , surówka z selera, z ananasem, ż urawin ą i jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Sok ze ś wie ż o wyciskanych owoców, (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Kakao, herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem , sałat ą l

Teatr La La Lena dla dzieci

Dziś w przedszkolu odbył się spektakl teatralno-muzyczny, podczas którego dzieci z zaciekawieniem i szerokim uśmiechem na twarzy obejrzały ciekawe, dostosowane do wieku dzieci przedstawienie. Na zakończenie aktorka zaprosiła wszystkich na scenę i poprosiła o wykonanie kilku zadań z piłeczkami i przyborami teatralnymi. Krasnale spisały się świetnie, a śmiechu i braw nie było końca.