Przejdź do głównej zawartości

Wycieczka do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewicach.

4 Maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Strażaka. 
Z tej okazji, pojechaliśmy na wycieczkę do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewiach. 
Pani przewodnik oprowadziła nas po salach, gdzie znajdują się wozy strażackie z dawnych lat, oraz akcesoria, które służyły strażakom podczs gaszenia pożarów. 
Każdy przedszkolak mógł poczuć się jak przwdziwy strażak i przymierzyć hełm, zakręcić prawdziwą syreną na korbkę,
zjechać z prawdziwej rury strażackiej. Co niektórzy odrobinę się bali, ale po zjechaniu każdy wychodził z szerokim uśmiechem. Ogromną atrakcją było również zwiedzenie jednego z wozów strażackich. 
Odwiedziliśmy również salę mundurów i sztandarów, medalierską, techniki, wystawę modeli oraz pracownię przyrodniczą, któa zrobiła na dzieciach ogromne wrażenie. 
Korzystając z pięknej pogody oraz by troszkę ochłonąć ;) przeszliśmy się na rynek w Rakonewicach, by miło spędzić czas przy fontannie zajadając smaczne lody.
Celem wycieczki było:
- poznanie historii swojego regionu
- przypomnienie pojęć związanych z muzeum: eksponatem, ekspozycją, wystawą
- zrozumienie, dlaczego praca strażaka jest tak ważna
- czerpanie radości z odkrywania nowych rzeczy
- dokonalenie prawidłowego zachowania w miejscu publicznym.

















































































































































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 25-29.04.2022 r.

  25-29.04.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata zwykła z cytryn ą , chleb pszenny i chleb firmowy z masłem, pasztetem pomidorowym i ogórkiem kiszonym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, nale ś niki z jabłkiem, sok wi ś niowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego z serem topionym ś mietankowo-koperkowym, herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Herbata koperkowa, kawa zbo ż owa, bułka ś niadaniowa i grahamka   z szynk ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Krupnik, pulpety w sosie ś mietanowo-koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z cukrem trzcinowym (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , zupa budyniowa, bułka mleczna z d ż emem niskosłodzonym truskawkowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad:   Brokułowy krem z kaszk ą , parówka w sosie gre

Jadłospis 09-13.05.2022 r.

  09-13.05.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata koperkowa, chleb pszenny   i wieloziarnisty z past ą z tu ń czyka II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty, racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,   ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata z cytryn ą , bułka grahamka i   pszenna   z masełkiem, w ę dlin ą drobiow ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad : Zupa koperkowa, gulasz z karkówki, pyzy, surówka z czerwonej kapusty   z jabłkiem i jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem truskawkowym   (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, herbata mi ę towa, bułka mleczna   z miodem wielokwiatowym   II ś niadanie : Banan, woda Obiad:   Kotlet schabowy,   ziemniaki puree, surówka z kapusty peki ń

Dzień Ziemi.