Przejdź do głównej zawartości

Wycieczka do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewicach.

4 Maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Strażaka. 
Z tej okazji, pojechaliśmy na wycieczkę do Wielkopolskiego Muzeum Pożarnictwa w Rakoniewiach. 
Pani przewodnik oprowadziła nas po salach, gdzie znajdują się wozy strażackie z dawnych lat, oraz akcesoria, które służyły strażakom podczs gaszenia pożarów. 
Każdy przedszkolak mógł poczuć się jak przwdziwy strażak i przymierzyć hełm, zakręcić prawdziwą syreną na korbkę,
zjechać z prawdziwej rury strażackiej. Co niektórzy odrobinę się bali, ale po zjechaniu każdy wychodził z szerokim uśmiechem. Ogromną atrakcją było również zwiedzenie jednego z wozów strażackich. 
Odwiedziliśmy również salę mundurów i sztandarów, medalierską, techniki, wystawę modeli oraz pracownię przyrodniczą, któa zrobiła na dzieciach ogromne wrażenie. 
Korzystając z pięknej pogody oraz by troszkę ochłonąć ;) przeszliśmy się na rynek w Rakonewicach, by miło spędzić czas przy fontannie zajadając smaczne lody.
Celem wycieczki było:
- poznanie historii swojego regionu
- przypomnienie pojęć związanych z muzeum: eksponatem, ekspozycją, wystawą
- zrozumienie, dlaczego praca strażaka jest tak ważna
- czerpanie radości z odkrywania nowych rzeczy
- dokonalenie prawidłowego zachowania w miejscu publicznym.

















































































































































OSTATNIO CZYTANE

14-18.09.2020 r.

14-18.09.2020 r.Poniedziałek:I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pastą z tuńczyka w sosie pomidorowymII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: „Pazibroda”- kapuśniak ze słodkiej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, sok owocowyPodwieczorek: Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbatka imbirowa(alergeny: seler, gluten, mleko,jaja, ryba)Wtorek:I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, szyneczką drobiową ,żółtym serem i pomidoremII śniadanie: Banan, woda Obiad : Cebulowy krem z grzankami, gołąbki inaczej, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowyPodwieczorek: Maślanka owocowa, chrupki kukurydziane(alergeny: seler, gluten, mleko)Środa: I

Jadłospis 01-04.09.2020

01-04.09.2020 r.Wtorek:I śniadanie: Herbata imbirowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,żółtym serem i pomidoremII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy Podwieczorek: Drożdżówka ze śliwką, bawarka, woda(alergeny: seler, gluten, mleko)Środa: I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata rumiankowaII śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa cytrynowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowyPodwieczorek: Sok z arbuza, ciasteczko owsiane zżurawiną(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)Czwartek: I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy z masełkiem, sałatą lodową, kiełbasą

Jadłospis 7-11.09.2020

7-11.09.2020 r.Poniedziałek:I śniadanie: Herbata owocowa, kanapki z pieczywa mieszanegoz pasztetem drobiowo-pomidorowymi żółtą paprykąII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa krem z czerwonej soczewicy, Gzik- ziemniaki z twarogiem, sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, wafle kukurydziane(alergeny: seler, gluten, mleko,jaja)Wtorek:I śniadanie: Herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą rukola,pieczenią rzymską i pomidorem II śniadanie: Arbuz, woda Obiad : Kapuśniak z kiszonej kapusty, gulasz z karkówki z warzywami, kasza bul gur, sok owocowyPodwieczorek: Galaretka owocowa(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)Środa: I śniadanie: Musli owocowez mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym jagodowym , herbata imbirowaIIś