Przejdź do głównej zawartości

Kultura z pieca - Zostaw swój ślad

Dzieci z naszego Przedszkola miały ostatnio możliwość wzięcia udziału w warsztatach rzeźbiarskich zorganizowanych w ramach programu Kultura Dostępna 2018, finansowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Pomysłodawcą projektu i kierownikiem wszystkich realizowanych działań jest dr Dawid Szafrański, artysta sztuk wizualnych, nauczyciel akademicki, kurator i założyciel Galerii Magiel w Wielichowie. To właśnie dzięki uprzejmości pana Dawida nasze przedszkolaki miały możliwość udziału w tak kreatywnym przedsięwzięciu. W czasie trwania tego spotkania, dzieci nabyły nowe wiadomości na temat specyfiki tworzenia pieca węgierskiego i butelkowego, podejmowały czynne działania pozostawiając ślad w glinie w " mokrych cegłach", a także toczyły naczynia na kole garncarskim. Wszystkie te działania koordynował pan Dawid Szafrański wraz z innymi, towarzyszącymi mu w realizacji programu artystami. Właśnie dzięki takim ludziom i ich inicjatywom, nasze przedszkolaki mają przed sobą otwarte horyzonty. Serdecznie dziękujemy za zorganizowanie dla nas tak edukacyjnych zajęć. Jak zwykle było twórczo, kreatywnie i aktywnie !
























OSTATNIO CZYTANE

Zakończenie Przedszkola - Tygryski.

Wczoraj dzieci z grupy Tygryski zaprezentowały program artystyczny i pożegnały się z przedszkolem. Otrzymały dyplomy oraz upominki. Po wakacjach  pójdą już do zerówki. Trzy lata w przedszkolu szybko minęły. Będziemy za Wami tęsknić. Dziękujemy Tygryskom i Rodzicom za owocną współpracę, życzymy bezpiecznych wakacji, miłego wypoczynku i samych sukcesów w dalszej edukacji.  

Jadłospis 08-12.07.2024 r.

                                 08-12.07.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   pasztetem drobiowo-pomidorowym z papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron w sosie pomidorowym, napój   owocowy Podwieczorek:   Kefir truskawkowy, ciasteczko owsiane bez cukru (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Polewka-naworka, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Arbuz, woda Obiad :   Zupa jarzynowa z   ziemniakami, gulasz z   karkówki z warzywami, kasza bul gur, napój owocowy Podwieczorek: Amerykany, herbata   ziołowa   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, kawiorek z masłem i miodem wielokwiatowym, herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Ż urek z jajkiem i kiełbask ą , bułka pszenna,   napój owocow

Zakończenie w grupie Misie