Przejdź do głównej zawartości

Kultura z pieca - Zostaw swój ślad

Dzieci z naszego Przedszkola miały ostatnio możliwość wzięcia udziału w warsztatach rzeźbiarskich zorganizowanych w ramach programu Kultura Dostępna 2018, finansowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Pomysłodawcą projektu i kierownikiem wszystkich realizowanych działań jest dr Dawid Szafrański, artysta sztuk wizualnych, nauczyciel akademicki, kurator i założyciel Galerii Magiel w Wielichowie. To właśnie dzięki uprzejmości pana Dawida nasze przedszkolaki miały możliwość udziału w tak kreatywnym przedsięwzięciu. W czasie trwania tego spotkania, dzieci nabyły nowe wiadomości na temat specyfiki tworzenia pieca węgierskiego i butelkowego, podejmowały czynne działania pozostawiając ślad w glinie w " mokrych cegłach", a także toczyły naczynia na kole garncarskim. Wszystkie te działania koordynował pan Dawid Szafrański wraz z innymi, towarzyszącymi mu w realizacji programu artystami. Właśnie dzięki takim ludziom i ich inicjatywom, nasze przedszkolaki mają przed sobą otwarte horyzonty. Serdecznie dziękujemy za zorganizowanie dla nas tak edukacyjnych zajęć. Jak zwykle było twórczo, kreatywnie i aktywnie !
























OSTATNIO CZYTANE

Zaproszenie na Uroczystość Pasowania na Przedszkolaka

Zaproszenie na Pasowanie na Przedszkolaka                                 Kochani Rodzice! Już nadeszła pora przyjść na pasowanie do nas do przedszkola. Uroczyście Was zapraszamy na tę ważną chwilę, która uczyni z dzieciaczka prawdziwego przedszkolaczka.   Serdecznie zapraszamy Rodziców dzieci, które we wrześniu po raz pierwszy przekroczyły próg naszego przedszkola na uroczystość Pasowania na Przedszkolaka, która odbędzie się  7 listopada 2019r. o godzinie 13.30.      Prosimy o uroczysty strój dla dziecka.

Jadłospis 27.09-01.10.2021 r.

  27.09-01.10.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   serem ż ółtym i ogórkiem zielonym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, nal e ś niki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu gotowanego, herbatka (alergeny: seler, gluten, jaja, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata z cytryn ą , bułka pszenna i grahamka z pieczeni ą rzymsk ą   i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa porowo-ziemniaczana, spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym, sok owocowy   Podwieczorek: Galaretka owocowa (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata rumiankowa, kaszka kukurydziana na mleku, bułka mleczna   z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Karkówka w sosie własnym, pyzy, surówka z białej kapusty z marchewk ą  

DZIEŃ JABŁKA

 Z okazji Dnia Jabłka Krasnale przygotowały pyszny i zdrowy sok.