Przejdź do głównej zawartości

Kultura z pieca - Zostaw swój ślad

Dzieci z naszego Przedszkola miały ostatnio możliwość wzięcia udziału w warsztatach rzeźbiarskich zorganizowanych w ramach programu Kultura Dostępna 2018, finansowanego przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Pomysłodawcą projektu i kierownikiem wszystkich realizowanych działań jest dr Dawid Szafrański, artysta sztuk wizualnych, nauczyciel akademicki, kurator i założyciel Galerii Magiel w Wielichowie. To właśnie dzięki uprzejmości pana Dawida nasze przedszkolaki miały możliwość udziału w tak kreatywnym przedsięwzięciu. W czasie trwania tego spotkania, dzieci nabyły nowe wiadomości na temat specyfiki tworzenia pieca węgierskiego i butelkowego, podejmowały czynne działania pozostawiając ślad w glinie w " mokrych cegłach", a także toczyły naczynia na kole garncarskim. Wszystkie te działania koordynował pan Dawid Szafrański wraz z innymi, towarzyszącymi mu w realizacji programu artystami. Właśnie dzięki takim ludziom i ich inicjatywom, nasze przedszkolaki mają przed sobą otwarte horyzonty. Serdecznie dziękujemy za zorganizowanie dla nas tak edukacyjnych zajęć. Jak zwykle było twórczo, kreatywnie i aktywnie !
























OSTATNIO CZYTANE

Wycieczka z rodzicami Krasnali i Misiów

Urodziny Bianki i Gracjana

Jadłospis 8-12.07.2019 r.

8-12.07.2019 Poniedziałek: I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,  pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem konserwowym II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, jajko smażone, ziemniaki puree, mini marchewka gotowana, sok owocowy Podwieczorek:  Budyń czekoladowy (alergeny: seler, jaja, gluten, mleko) Wtorek: I śniadanie: Kakao, herbata zwykła z cytryną, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem  i pastą z kiełbasy zielonogórskiej II śniadanie: Banan, woda Obiad : Gulasz z warzywami, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowy Podwieczorek: Herbatka ziołowa, andruty z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym  (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam) Środa: I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata ziołowa z koprem włoskim i kminkiem, chleb pszenny  i wieloziarnisty z masełkiem, sałatą rukola, polędwicą drobiową  i  kiełkami brokułu II

Łączna liczba wyświetleń