Przejdź do głównej zawartości

Idzie jesień...z deszczem.

Temat kompleksowy w tygodniu 22-26 października brzmiał: "Idzie jesień z deszczem".
Głównym zadaniem było sprawdzanie jakie właściwości ma woda, dzięki wykonywanym doświadczeniom i eksperymentom.
Krasnale:
- tworzyły "burzę w szklance wody" poprzez wydmuchiwanie powietrza przez słomkę, 
- łapały krople wody na szybie, gdy padał na dworze deszcz, 
- prowadziły obserwacje eksperymentu z użyciem liśćmi kapusty i kolorowego tuszu,
- segregowały papierowe  "małe" i "duże" krople deszczu,
- wysłuchiwały różne odgłosy wydawane z użyciem wody,
- obserwowały piankową chmurę i spadające krople "deszczu",
- brały udział w zabawie badawczej "co pływa, a co tonie".

Głownymi celami powyższych zajęć było:
- poznawanie roli wody w życiu człowieka,
-  rozwijanie koncentracji uwagi,
- rozwijanie koordynacji wzrokowo- ruchowej,
- rozwijanie umiejętności wypowiadania się na określony temat,
-utrwalanie pojęć "mały", "duży",
- pobudzenie ciekawości badawczej,
- rozwijanie spostrzegawczości.
























OSTATNIO CZYTANE

Zaproszenie na Uroczystość Pasowania na Przedszkolaka

Zaproszenie na Pasowanie na Przedszkolaka                                 Kochani Rodzice! Już nadeszła pora przyjść na pasowanie do nas do przedszkola. Uroczyście Was zapraszamy na tę ważną chwilę, która uczyni z dzieciaczka prawdziwego przedszkolaczka.   Serdecznie zapraszamy Rodziców dzieci, które we wrześniu po raz pierwszy przekroczyły próg naszego przedszkola na uroczystość Pasowania na Przedszkolaka, która odbędzie się  7 listopada 2019r. o godzinie 13.30.      Prosimy o uroczysty strój dla dziecka.

Jadłospis 27.09-01.10.2021 r.

  27.09-01.10.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   serem ż ółtym i ogórkiem zielonym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, nal e ś niki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu gotowanego, herbatka (alergeny: seler, gluten, jaja, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata z cytryn ą , bułka pszenna i grahamka z pieczeni ą rzymsk ą   i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa porowo-ziemniaczana, spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym, sok owocowy   Podwieczorek: Galaretka owocowa (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata rumiankowa, kaszka kukurydziana na mleku, bułka mleczna   z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Karkówka w sosie własnym, pyzy, surówka z białej kapusty z marchewk ą  

DZIEŃ JABŁKA

 Z okazji Dnia Jabłka Krasnale przygotowały pyszny i zdrowy sok.