15 października obchodzony jest Światowy Dzień Mycia Rąk. Celem tego dnia jest uświadomienie dzieciom jak ważne znaczenie ma w ich życiu codzienne mycie rąk. Rozmawialiśmy na temat zarazków, bakterii i wirusów, które dostają się do naszego organizmu poprzez brudne ręce. Dzieci dowiedziały się, jakie znaczenie dla zdrowia ma czyste i dokładne mycie rąk. Omówiliśmy także schemat mycia rąk oraz zastosowaliśmy go w praktyce. Wspólnie wykonaliśmy prace plastyczne promujące mycie rąk. Nie zabrakło też piosenek związanych z czynnościami samoobsługowymi i nawykami higienicznymi. Światowy Dzień Mycia Rąk dostarczył nam wielu wrażeń oraz pokazał, że pewne umiejętności i nawyki należy kształtować już od najmłodszych lat.
18-22.03.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, makrel ą w sosie pomidorowym z ż ółt ą papryk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa cytrynowa z ry ż em , jajko sma ż one, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy Podwieczorek: Jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja) Wtorek: I ś niadanie: Kakaowe kulki zbo ż owe z mlekiem , bułka mleczna z masełkiem i d ż emem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryn ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Barszcz zabielany, pulpety w sosie koperkowym, kasza bul gur, surówka z białej kapusty z marchewk ą , sok owocowy Podwieczorek: Sałatka owocowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Zupa budyniowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, sałat ą rukola, pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem , herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Z