Przejdź do głównej zawartości

Tydzień z dinozaurami

 

Dzień dinozaura obchodzimy 26 lutego, dlatego miniony tydzień obfitował w zajęcia związane z tymi stworzeniami. To jeden z najbardziej ulubionych tematów wszystkich przedszkolaków, dlatego łatwo przemycić dzieciom wartościowe treści. 

Dziecko  uczestnicząc w w/w dniach:

– Poszerza wiedzę na temat dinozaurów i ich cech charakterystycznych

– Rozwija wyobraźnię i zmysł dotyku poprzez zabawy badawcze

– Porównuje przedmioty ze względu na wielkość

– Prawidłowo stosuje pojęcia mały-średni-duży

– Przelicza w zakresie 1-3

– Rozwija orientacje w przestrzeni i schemacie własnego ciała

– Doskonali spostrzegawczość i koordynację wzrokowo – ruchową

– Utrwala wybrane kolory

– Prawidłowo reaguje na sygnał słowny

Korzysta z własnych zmysłów: rozpoznaje smak, zapach, słyszane dźwięki, rozpoznaje za pomocą wzroku, dotyku

– Nabywa sprawność manualną(poprzez wykonywanie czynności wymagających zaangażowania mięśni dłoni, np. lepienie prostych kształtów z plasteliny, zgniatanie i zaginanie papieru)

– Nabywa koordynacji wzrokowo-ruchową, np. powtarzanie prostych ruchów innej osoby w czasie zabawy

– Uczestniczy w zabawach ruchowych: kształtujących postawę, orientacyjno-porządkowych, bieżnych, z elementami czworakowania, z elementami skoku, podskoku, z elementami toczenia, z elementami rzutu, chwytu, równoważnych, organizowanych metodą opowieści ruchowych, ze śpiewem

– Wypowiada się na temat obrazka, ilustracji, wysłuchanego tekstu

– Obserwuje  środowisko przyrodnicze, zwraca uwagę na dominującą kolorystykę, zmiany, jakie zachodzą w przyrodzie

– Uczy się prostych piosenek fragmentami metodą ze słuchu































































































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 04-08.09.2023 r.

  04-08.09.2023 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, past ą z tu ń czyka w sosie pomidorowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad:   Kapu ś niak z kiszonej kapusty, nale ś niki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Arbuz (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, ryba) Wtorek: I ś niadanie: Kakao, herbata mi ę towa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem,   sałat ą lodow ą , pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem zielonym II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa pomidorowa z   zacierk ą , kotlet mielony, ziemniaki puree, buraczki z jabłkiem,   sok owocowy Podwieczorek: Budy ń czekoladowy (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam, jaja) Ś roda:   I ś niadanie:   Kakaowe kuleczki zbo ż owe z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem, herbata owocowa II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, gulasz z kasz ą j ę czmienn ą i warzywami,   sok owocowy P

Dzień Przedszkolaka

 Dzisiaj obchodziliśmy Dzień Przedszkolaka. Dzień przepełniony był zabawami, a także niespodziankami. Nie zabrakło wspólnych tańców, śpiewów. Dzieciom zostały złożone życzenia, a w sali czekały na nich słodkości. Naszych Przedszkolaków odwiedzili także goście z Centrum Kultury - z panią Burmistrz na czele. 

Jadłospis 18-22.09.2023 r.

  18-22.09.2023r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata imbirowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem   i tu ń czykiem w sosie pomidorowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Grochówka , racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego z ż ółtym serem i czerwon ą papryk ą , herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja,   ryba) Wtorek: I ś niadanie: Kawa zbo ż owa, h erbata koperkowa, chleb pszenny   i wieloziarnisty z masełkiem, kiełbask ą krakowsk ą i ogórkiem zielonym II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa serowa z makaronem, goł ą bki inaczej, ziemniaki, zielona   fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Budy ń malinowy   (alergeny:   seler, gluten, jajka, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Musli owocowe z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbatka melisa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Zupa   pomidorowa z ry ż em, łazanki z