Przejdź do głównej zawartości

Tydzień z dinozaurami

 

Dzień dinozaura obchodzimy 26 lutego, dlatego miniony tydzień obfitował w zajęcia związane z tymi stworzeniami. To jeden z najbardziej ulubionych tematów wszystkich przedszkolaków, dlatego łatwo przemycić dzieciom wartościowe treści. 

Dziecko  uczestnicząc w w/w dniach:

– Poszerza wiedzę na temat dinozaurów i ich cech charakterystycznych

– Rozwija wyobraźnię i zmysł dotyku poprzez zabawy badawcze

– Porównuje przedmioty ze względu na wielkość

– Prawidłowo stosuje pojęcia mały-średni-duży

– Przelicza w zakresie 1-3

– Rozwija orientacje w przestrzeni i schemacie własnego ciała

– Doskonali spostrzegawczość i koordynację wzrokowo – ruchową

– Utrwala wybrane kolory

– Prawidłowo reaguje na sygnał słowny

Korzysta z własnych zmysłów: rozpoznaje smak, zapach, słyszane dźwięki, rozpoznaje za pomocą wzroku, dotyku

– Nabywa sprawność manualną(poprzez wykonywanie czynności wymagających zaangażowania mięśni dłoni, np. lepienie prostych kształtów z plasteliny, zgniatanie i zaginanie papieru)

– Nabywa koordynacji wzrokowo-ruchową, np. powtarzanie prostych ruchów innej osoby w czasie zabawy

– Uczestniczy w zabawach ruchowych: kształtujących postawę, orientacyjno-porządkowych, bieżnych, z elementami czworakowania, z elementami skoku, podskoku, z elementami toczenia, z elementami rzutu, chwytu, równoważnych, organizowanych metodą opowieści ruchowych, ze śpiewem

– Wypowiada się na temat obrazka, ilustracji, wysłuchanego tekstu

– Obserwuje  środowisko przyrodnicze, zwraca uwagę na dominującą kolorystykę, zmiany, jakie zachodzą w przyrodzie

– Uczy się prostych piosenek fragmentami metodą ze słuchu































































































OSTATNIO CZYTANE

Krasnale i Misie w "Starej Chacie u Kowala" w Kluczewie

 

Jadłospis 27.02-03.03.2023 r.

  27.02.-03.03.2023 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,   białym serkiem kanapkowym i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Zupa ogórkowa , racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu gotowanego, herbata ziołowa (Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam) Wtorek: I ś niadanie: Naworka- polewka , h erbata mi ę towa, bułka pszenna i sojowa z masełkiem, pieczeni ą rzymsk ą i pomidorem II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa ś ródziemnomorska , kotlet mielony, buraczki z jabłkiem, ziemniaki puree ,   sok owocowy Podwieczorek: Kisiel do picia, wafel kukurydziany (Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, soja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata   koperkowa II ś niadanie: Gruszka, woda Obiad: Kalafiorowy krem, parówka w sosie greckim, z