Zgodnie z założeniem Koncepcji Pracy Przedszkola dzieci ze
Świata Bajek postanowiły zdrowo się odżywiać. Z tego względu pewnego ranka same
przygotowywały sobie śniadanko z dostępnych przysmaków. Podczas tego zajęcia ,
dzieci wdrażane były do samodzielności. Po czynnościach higienicznych
związanych z przygotowaniem do śniadania, dzieci samodzielnie posługiwały się
nożem, a następnie tworzyły swoją zdrową, ulubioną kanapkę. Wybór przysmaków
mogących znaleźć się na kanapkach był ogromny. Dzieci bowiem miały do wyboru :
ogórki, pomidory, sałatę, chude wędliny, pastę rybną, rzodkiewkę, ser a warto
zaznaczyć, iż wszystko z talerzyków znikało w mig.
08-12.07.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pasztetem drobiowo-pomidorowym z papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron w sosie pomidorowym, napój owocowy Podwieczorek: Kefir truskawkowy, ciasteczko owsiane bez cukru (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie: Polewka-naworka, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Arbuz, woda Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami, gulasz z karkówki z warzywami, kasza bul gur, napój owocowy Podwieczorek: Amerykany, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, kawiorek z masłem i miodem wielokwiatowym, herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Ż urek z jajkiem i kiełbask ą , bułka pszenna, napój owocow