Przejdź do głównej zawartości

DBAMY O ZDROWIE


Podczas zajęć dzieci poznawały czynniki warunkujące zdrowie takie jak: ruch, dieta, higiena. Wymieniały czynności, jakie należy wykonywać, aby szybko wrócić do zdrowia. Wyjaśniały, dlaczego podczas choroby konieczne jest zażywanie lekarstw i dlaczego nie wolno zażywać ich bez nadzoru osób dorosłych. Poznały również numery alarmowe, pod które należy dzwonić w nagłej potrzebie. W związku z tą tematyką odwiedziły tutejszy Ośrodek Zdrowia i zapoznały się z pracą pielęgniarki. O swojej pracy opowiadała i oprowadzała dzieci po gabinetach pielęgrniaraka pani Teresa Kot.























OSTATNIO CZYTANE

WYCIECZKA DO GRODZISKA WIELKOPOLSKIEGO

 Tygryski dzisiaj miło i ciekawie spędziły czas w Pirat Pizza w Grodzisku Wielkopolskim. Podczas  warsztatów kulinarnych uczyły się robić pizzę z wypranymi przez siebie składnikami, a później  zajadały ją ze smakiem. Dziękujemy Pirat Pizza za gościnę i super atmosferę. 

Jadłospis 15-19.04.2024 r.

  15-19.04.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Polewka – naworka,   herbata cytrynowa, chleb pszenny i wieloziarnisty   z masełkiem, twaro ż kiem ze szczypiorkiem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Grochówka, makaron w sosie pomidorowym , napój owocowy Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z paprykarzem z kaszy jaglanej   i ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata owocowa , bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, sałat ą lodow ą , pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Kapu ś niak z kiszonej kapusty, sztuka mi ę sa w sosie własnym, kasza j ę czmienna, sałatka grecka,   napój owocowy Podwieczorek: Budy ń czekoladowy   (alergeny:     seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Kaszka kukurydziana z mlekiem,   bułka mleczna z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Rosó

Jadłospis 22-26.04.2024 r.

  JADŁOSPIS 22-26.04.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Kakao, herbata z miodem i cytryn ą , kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem, pasztetem – drobiowo- pomidorowym i ż ółt ą papryk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa z zielonej fasoli z ziemniakami , nale ś niki z jabłkiem,   napój owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa z brokułem gotowanym, herbatka (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja)   Wtorek: I ś niadanie:   Płatki j ę czmienne na mleku , rogal     mleczny   z d ż emem niskosłodzonym malinowym, herbatka koperkowa II ś niadanie: Arbuz, woda Obiad : Cebulowy krem z grzankami, zraz mielony, ziemniaki puree, surówka z selera   i ananasa z ż urawin ą i jogurtem naturalnym, napój owocowy Podwieczorek: Galaretka owocowa (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja)   Ś roda: I ś niadanie: Kawa zbo ż owa, h erbata owocowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem , sałat ą lodow ą , pieczeni ą wieprzow ą ,   rzodkiewk ą i ogórkiem zielony