Przejdź do głównej zawartości

Poznajemy zawód aptekarza.


11 maja grupa Krasnali wybrała się na zaplanowaną już od jakiegoś czasu wycieczkę do apteki. Dzięki uprzejmości Franka taty, pana Łukasza- właściciela, mogliśmy "od kuchni" zobaczyć jakie tajemnice skrywa to miejsce. Panie tam pracujące, przywitały nas bardzo serdecznie, oprowadzając po poszczególnych pomieszczeniach, potrzebnych w pracy aptekarza.
Było to bardzo miłe doświadczenie, dzięki któremu mogliśmy pogłębić wiedze na temat "zawodów naszych rodziców".
Wydarzenia te dały możliwość Krasnalom doskonalenia zachowania zasad bezpieczeństwa podczas poruszania się na spacerze (drodze, przejściach dla pieszych),  kulturalnego zachowania się w miejscach publicznych, jak również uważnego słuchania.













OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 10-14.01.2022 r.

  10-14.01.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   past ą   z makreli II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami,   makaron w sosie bolo ń skim, sok owocowy Podwieczorek:   Dro ż d ż ówka z budyniem, herbata koperkowa (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Musli owocowe z mlekiem, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Banan, woda Obiad :   Krem z soczewicy czerwonej, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowy Podwieczorek: Sok z pomara ń czy, chrupki kukurydziane   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Naworka - polewka,   bułka mleczna z masełkiem, d ż emem niskosłodzonym malinowym, herbata melisa II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad: Zupa cytrynowa z ry ż em, ż eberka, kasza bul gur, surówka z modrej kapusty   z jogurtem naturalnym, s

Jadłospis 03-07.01.2022 r.

  JADŁOSPIS   03-07.01.2022 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata koperkowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,   pastą z tuńczyka w sosie pomidorowym II śniadanie: Marchewkowe paluszki, woda Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Kefir brzoskwiniowo- bananowy (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, sezam ) Wtorek: I śniadanie: Kakao, herbatka melisa, bułka pszenna i żytnia z masłem, pieczenią alpejską   i pomidorem malinowym   II śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa koperkowa, kolorowy kociołek, ryż, sok owocowy Podwieczorek:   Kaszka manna z sokiem żurawinowym (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja) Środa: I śniadanie: Herbata z miodem i cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem kiszonym II śniadanie : Jabłko, woda Obiad: Marchewkowy krem, gulasz z karkówki, pyzy, surówka z białej kapusty z marchewką i jogur

Jadłospis 17-21.01.2022 r.

  JADŁOSPIS     17-21.01.2022 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata z cytryną,   chleb pszenny i słonecznikowy z masłem, tuńczykiem i pomidorem II śniadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa ogórkowa, racuchy drożdżowe ,   sok owocowy Podwieczorek: Płatki ryżowe na mleku z gruszką (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, ryba) Wtorek: I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata malinowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, sałatą lodową, pieczenią alpejską i żółtą papryką II śniadanie: Banan, woda Obiad : Cebulowy krem, gulasz z warzywami, pyzy, sok owocowy Podwieczorek: Sałatka owocowa (alergeny: seler, gluten, mleko) Środa: I śniadanie: Naworka- polewka, bułka mleczna z dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbatka ziołowa II śniadanie : Jabłko, woda Obiad: Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, bułeczka, sok owocowy Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z sałatą, żółtym serem i szyneczką drobiową, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja ) Czwart