Przejdź do głównej zawartości

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki!


Na zakończenie utrwalania wiadomości z minionych dwóch tygodni dotyczących między innymi: zdrowego odżywiania, dbania o własne zdrowie, zapoznawania się z owocami i warzywami krajowymi oraz zagranicznymi, pomogła nam zaproszona na zajęcia pani Maja. Zabrała ona ze sobą do naszej sali wyciskarkę, i zademonstrowała co można wyczarować z przyniesionych przez dzieci produktów.
Słuchajcie, jak ten sok smakował! Dzieci zachwalały co niemiara! Oczywiście Panie pamiętały, ale również dzieci! że mamy w grupie osoby uczulone na niektóre produkty, dlatego w pierwszej kolejności uzyskaliśmy napój dla nich.
Teraz po takich zajęciach, gdzie każdy miał odrobinę swojego wkładu w produkcje soku, mamy nadzieję że każdy podwieczorkowy owocowo - warzywny posiłek będzie znikał z kubeczków tak jak ten dziś :)

PS. Chciałam bardzo serdecznie podziękować rodzicom za spełnianie naszych próśb związanych z przynoszeniem pomocy do zajęć. To właśnie dzięki Wam możemy w niecodzienny sposób przekazywać dzieciom wiedzę z realizowanych tematów.




































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 01-05.03.2021 r.

  01-05.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata „cytrynowa”, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   pasztetem drobiowo-pomidorowym i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa ogórkowa,    makaron w sosie pomidorowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Kaszka manna na mleku (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata imbirowa,   bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałat ą lodow ą , kiełbask ą zielonogórsk ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Zupa kalafiorowa z kaszk ą , pulpety w sosie   ś mietanowo -koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: „Tostowe u ś miechy”, herbata   (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem,   rogal   mleczny z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata ziołowa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Karkówka w sosie własnym , pyzy, surówka z kapu

Poznajemy pracę kucharki/kucharza

Tematy kompleksowe na miesiąc Marzec