Przejdź do głównej zawartości

Wystawa " Jesienne impresje"





Krajobraz, który możemy obserwować za oknem pokazuje, że jesień już od nas odchodzi. Jest więc to idealny czas na to aby przeprowadzić podsumowanie na temat cech charakterystycznych jesieni oraz wiążących się z nią barw. Idealnym elementem podsumowania tematyki kompleksowej " Jesień wokół nas" była wizyta w Bibliotece Publicznej  w Wielichowie, podczas której przedszkolaki miały możliwość podziwiania wystawy pt.: " Jesienne impresje". 
Autorami dzieł sztuki, które zostały tam zaprezentowane są dzieci i młodzież z naszej gminy i nie tylko. Aranżacją tej wystawy zajął się pan Dawid Szafrański, który podczas naszej wizyty przybliżył dzieciom proces powstawania takich dzieł, zaprezentował różne narzędzia, które są niezbędne w warsztacie plastycznym oraz pokazał możliwości uzyskiwania barw poprzez łączenie kolorów. Trzeba przyznać, że dzieci wykazywały ogromne zainteresowanie. Niezmiernie istotnym elementem była projekcja zdjęć, która ukazywała momenty powstawania prac. Widząc jak ich starsi koledzy i koleżanki tworzą, nasze przedszkolaki wysnuły sugestie, że może i oni już niebawem będą autorami tak pięknych dzieł sztuki. 
Dziękujemy panu Dawidowi Szafrańskiemu oraz pracownikom Biblioteki Publicznej w Wielichowie za zaproszenie ! :) 
































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 04-08.03.2024 r.

  04-08.03.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata malinowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, ż ółtym serem  i ogórkiem kiszonym, kakao II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron w sosie szpinakowo- ś mietanowym z mi ę skiem, sok owocowy Podwieczorek:   Pieczywo wasa ż ytnie z past ą z brokułu gotowanego, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Płatki owsiane z mlekiem, herbatka melisa, rogal mleczny   z d ż emem niskosłodzonym truskawkowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Krem z marchewki, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem,   sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy   (alergeny:   seler, gluten, jajka, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Kakao, herbata koperkowa,   bułka grahamka i   pszenna z masełkiem, kiełbask ą krakowsk ą i pomidorem   II ś niadanie : Marchewkowe paluszki Jabłko, woda Obiad:   Gulasz z karkówki w sosie własnym, pyzy, s

Jadłospis 18-22.03.2024

  18-22.03.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   makrel ą w sosie pomidorowym z ż ółt ą papryk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa cytrynowa z ry ż em , jajko sma ż one, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy Podwieczorek:   Jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Kakaowe kulki zbo ż owe z mlekiem , bułka mleczna z masełkiem i d ż emem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryn ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad :   Barszcz zabielany, pulpety w sosie koperkowym, kasza bul gur, surówka z białej kapusty z marchewk ą , sok owocowy Podwieczorek: Sałatka owocowa   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Zupa budyniowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, sałat ą rukola,   pol ę dwic ą drobiow ą   i pomidorem , herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Z

Jadłospis 11-15.03.2024 r.

  11-15.03.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, tu ń czykiem i czerwon ą papryk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa ogórkowa, racuchy dro ż d ż owe z jabłkiem i cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z ż ółtym serem   i ogórkiem konserwowym, herbata owocowa (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Płatki kukurydziane z mlekiem, kawiorek z masełkiem i miodem wielokwiatowym, herbata mi ę towa II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Cebulowy krem z kaszk ą kukurydzian ą , goł ą bki inaczej, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Kryształki galaretki   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Kawa zbo ż owa, h erbata ziołowa , bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, sałat ą lodow ą , szynk ą gotowan ą i kiełkami rzodkiewki   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Zupa ś ródz