Przejdź do głównej zawartości

Mali cukiernicy ;-)

Ojej cóż za zapach
cynamon goździki
coś mi się wydaje
że ktoś upiekł  pierniki

świąteczne pierniki
serduszka dzwoneczki
kształty przeróżne
nawet gwiazdeczki

rumiane pachnące
pięknie przystrojone
zapewne na choince
będą zawieszone.



Święta tuż, tuż… czas więc na pieczenie pierników.
W czwartek w  naszym  przedszkolu unosił się zapach korzennych przypraw.
8 grudnia grupy Pszczółek był bardzo pracowity, bowiem tego dnia piekły one pierniczki. Najpierw odpowiednio się przygotowały dbając o czyste rączki oraz zakładając fartuszki. Poznały też składniki i sposób wykonania ciasta, potrzebne przybory kuchenne a także zasady bezpieczeństwa. Gdy wszystko było gotowe przedszkolaki z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrały się do pracy – wałkowały ciasto, wykrawały ciasteczka.  Efektem  naszej pracy były pełne blaszki pierniczków, które zanieśliśmy do kuchni. Tu pod czujnym okiem naszych pań kuchareczek pierniki nabierały koloru piekąc się w piekarniku.





























































OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 22-26.03.2021 r.

  22-26.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem i makrel ą w sosie pomidorowym II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad: Zupa pomidorowa z ry ż em, jajko gotowane w sosie musztardowym, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy   Podwieczorek:   Pieczywo wasa z past ą z brokułu gotowanego, herbatka ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, gorczyca, sezam) Wtorek: I ś niadanie: Kakao, herbata owocowa, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Krem z czerwonej soczewicy, goł ą bki inaczej , ziemniaki puree, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Galaretka owocowa (alergeny:   seler, gluten, mleko,) Ś roda: I ś niadanie: Kaszka manna z mlekiem , kawiorek z masełkiem i miodem wielokwiatowym, herbata koperkowa   II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Zupa gulaszowa z bułeczk ą , sok owocowy Podwieczorek: Budy ń czekoladowy

Jadłospis 15-19.03.2021 r.

  JADŁOSPIS 15-19.03.2021 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z miodem i cytryn ą , chleb pszenny i razowy z masełkiem, past ą   z tu ń czyka w sosie pomidorowym i kanapki z ż ółtym serem i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Marchewkowe chipsy, woda Obiad: „Pazibroda” – kapu ś niak ze słodkiej kapusty, nale ś niki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok wi ś niowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego masełkiem i   hummusem (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, ryba ) Wtorek: I ś niadanie:   Płatki owsiane na mleku, bułka mleczna z d ż emem niskosłodzonym malinowym, herbatka koperkowa II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Zupa ziemniaczana z pomidorami, gulasz z karkówki, kasza jaglana , surówka z selera, z ananasem, ż urawin ą i jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Sok ze ś wie ż o wyciskanych owoców, (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Kakao, herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem , sałat ą l

Teatr La La Lena dla dzieci

Dziś w przedszkolu odbył się spektakl teatralno-muzyczny, podczas którego dzieci z zaciekawieniem i szerokim uśmiechem na twarzy obejrzały ciekawe, dostosowane do wieku dzieci przedstawienie. Na zakończenie aktorka zaprosiła wszystkich na scenę i poprosiła o wykonanie kilku zadań z piłeczkami i przyborami teatralnymi. Krasnale spisały się świetnie, a śmiechu i braw nie było końca.