Przejdź do głównej zawartości

MARCOWE OGRÓDKI

Krasnale założyły ogródek w sali. Omówiły czynniki niezbędne roślinom do wzrostu. Posadziły cebulki do doniczek z ziemią, podlały i ustawiły przy oknie. W kolejnych dniach podlewały i obserwowały wzrost szczypiorku. Niedługo będą mogły go skosztować. Zagospodarowały też część ogródka przedszkolnego. Obserwowały i wykonywały prace: przekopywanie grządek, grabienie, sadzenie, sianie. Obejrzały z bliska dżdżownice i poznały ich rolę. Uczyły się wiersza I. Salach pt. Ogrodnicy oraz bawiły się przy piosence pt. Pan ogrodnik (sł. i muz. J. Bernat), aby utrwalić nazwy narzędzi pracy ogrodnika i wiadomości związane z tematyką zajęć.



„OGRODNICY”

I. Salach


Idą, Idą ogrodnicy, tup!
Niosą grabki i łopatki, hej!
Będą spulchniać ziemię,
aby lekko było jej.

Puk, puk, puk łopatką,
szu, szu, szu grabkami,
tryśnie woda z koneweczki
na nasze grządeczki.

Stuku puk motyką
Drap, drap pazurkami.
Nasze skarby wysiewamy
O ogródek dbamy.




                                        

Pan ogrodnik
1 Przyleciała biedroneczka  
do naszego ogródeczka.
 Siadła na gałązce i tak obserwuje,
 jak ciężko pan ogrodnik z rana dziś pracuje.

Ref.: I łopatą kopie, kopie, kopie,
 i grabiami grabi, grabi, grabi,
 i nasionka sieje, sieje, sieje,
 grządki też podlewa, też podlewa,
 i słucha, jak mu ptaszek swą piosenkę śpiewa.

2 Wkoło kwitną już rabatki,
 zapylają pszczoły kwiatki.
 Nagle pan ogrodnik biedronkę zobaczył,
 pomachał do niej ręką i wrócił do pracy.

Ref.: I łopatą kopie, kopie, kopie...






































































OSTATNIO CZYTANE

Balik karnawałowy w grupie Misiów i Krasnali

Jadłospis 11-15.02.2019 r.

11-15.02.2019 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, serem żółtym i pomidorem II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa brokułowa z kaszą Kus Kus, ryba gotowana, ziemniaki puree,  sałata lodowa z jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek:  Kaszka manna z sokiem wiśniowym  (alergeny: seler, gluten, mleko,  ryba) Wtorek: I śniadanie:  Herbata z miodem i cytryną,   chleb pszenny i razowy z masełkiem, kiełbaską słoikową i kiełkami brokułu II śniadanie: Banan, woda Obiad :Grochówka,  sztuka mięsa w sosie własnym, kasza jęczmienna wiejska,  surówka  z selera z żurawiną i jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Sok owocowy ze świeżo wyciskanych owoców, wafle kukurydziane  (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam) Środa: I śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym truskawkowym  IIśniadanie : Jabłko, woda

Łączna liczba wyświetleń