Podczas tematyki o owocach i warzywach grupa Misie miała okazję spróbować świeżo wyciśnięty sok warzywno-owocowy. Do tego zadania zaprosiliśmy do naszej grupy Panią Maję z kuchni która pokazała nam jak wygląda prawdziwa sokowirówka i jakie jest jej działanie. Następnie wrzuciliśmy do maszyny nasze przyniesione owoce i warzywa, które oczywiście najpierw były umyte i pokrojone . Powstał z nich zdrowy pyszny sok pełen witamin . Każde dziecko z chęcią wypiło kubek soczku. Na koniec wykonaliśmy obrazek -Jabłka- malowany farbą .
18-22.03.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, makrel ą w sosie pomidorowym z ż ółt ą papryk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa cytrynowa z ry ż em , jajko sma ż one, ziemniaki, bukiet warzyw, sok owocowy Podwieczorek: Jogurt naturalny z nasionami chia i musem truskawkowym (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja) Wtorek: I ś niadanie: Kakaowe kulki zbo ż owe z mlekiem , bułka mleczna z masełkiem i d ż emem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryn ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad : Barszcz zabielany, pulpety w sosie koperkowym, kasza bul gur, surówka z białej kapusty z marchewk ą , sok owocowy Podwieczorek: Sałatka owocowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Zupa budyniowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, sałat ą rukola, pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem , herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Z