Przejdź do głównej zawartości

Dzień Jabłka

              Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące a jako przekąska niezwykle sycące…  Jabłko – pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek. Wszyscy jabłka chętnie jemy        i DZIEŃ JABŁKA świętujemy!!!

Dzisiaj, zorganizowaliśmy w naszym przedszkolu „Dzień Jabłka”. Był to wyjątkowy dzień, trochę inny niż zwykle. Dzieci poznawały jabłka i ich odmiany. Nie obyło się, bez kształtowania pojęć matematycznych z wykorzystaniem naturalnych okazów jabłuszek. Rozpoznawaliśmy i określaliśmy kształt, zapach, kolor, smak. Ponadto, przedszkolaki wzbogacały swoją wiedzę z zakresu walorów zdrowotnych, tych smacznych owoców, a także poznały możliwości przetwarzania jabłek – przeciery, kompoty, konfitury, musy itp. Na koniec, pod okiem nauczyciela i opiekuna, dzieci przygotowywały pyszny deser z jabłek. 

                                                         



















































































































Sensoryczne Jabłka :)


 

 












































OSTATNIO CZYTANE

Święto Rodziny u Krasnoludków

  Dzisiaj w Krasnalach odbyła się ważna uroczystość, jaką jest Dzień Mamy i Taty. Z tej okazji dzieci zaprezentowały kochanym rodzicom swoje umiejętności wokalne, recytatorskie oraz taneczne. Nie zabrakło tańców oraz śpiewów z rodzicami. Na koniec wszyscy zasiedli do stołu, aby móc dalej świętować. Na twarzach zarówno rodziców, jak i dzieci dostrzec można było uśmiechy, a także momenty wzruszenia! Drodzy Rodzice, Życzymy Wam spokoju ducha, harmonii w życiu!  Mnóstwa odwagi, radości i  jeszcze więcej cierpliwości :)

Wizyta w salonie kosmetycznym

Jadłospis 13-17.05.2024

  13-17.05.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Kakao, herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, rzodkiewkowym twaro ż kiem ,   szczypiorkiem i   zielonym ogórkiem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa pomidorowa z ry ż em, zrazik mielony, ziemniaki puree, surówka z białej kapusty z marchewk ą , jabłkiem, zielon ą pietruszk ą i jogurtem naturalnym, napój wi ś niowy   Podwieczorek:   Budy ń malinowy z sokiem owocowym (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy   z masełkiem, sałat ą masłow ą , szynk ą drobiow ą i pomidorem malinowym II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa z czerwonej soczewicy, risotto wieprzowe z warzywami, napój owocowy Podwieczorek: Sałatka owocowa ( arbuz, gruszka, winogrono), woda   (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal   mleczny z masełkiem i d ż emem truskawkowy