Przejdź do głównej zawartości

Jesień w grupie Krasnali

Jesień do doskonały czas na obcowanie z naturą.

W naszej sali powstał jesienny kącik, obfitujący w dary jesieni, przyniesione przez Krasnalkowe dzieci, dzięki którym możemy poznać jesienną moc. Dary te są wykorzystywane na zajęciach jako liczmany, materiał na prace plastyczne,  degustację,  są pomocą do poznawania świata wielozmysłowo oraz do wielu, wielu innych aktywności.

W tym tygodniu rozpoczęliśmy również realizację programu edukacyjno-ekologicznego 

"Z darami natury świat nie jest ponury". 

Głównym celem projektu jest kształtowanie postaw proekologicznych, pobudzanie kreatywności dzieci i nauczycieli oraz rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody.

To również cele takie jak:

·         poszerzenie świadomości ekologicznej,

·         kształtowanie postaw i nawyków korzystnych dla środowiska naturalnego,

·         racjonalne wykorzystywanie zasobów przyrody oraz utylizacji odpadów,

·         stworzenie sytuacji do bezpośredniego obcowania z przyrodą,

·         zapoznanie z różnorodnymi technikami plastycznymi,

·         inicjowanie zabaw konstrukcyjnych, majsterkowanie, budowanie, wykorzystując materiały użytkowe, w tym naturalne,

·         dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji,

·         przejawianie w stosunku do zwierząt życzliwości i troski,

·         tworzenie otoczenia przyjaznego środowisku,

·         rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody,

·         zachęcanie do indywidualnej i zbiorowej ekspresji artystycznej,

·         rozwijanie wyobraźni twórczej i kreatywnego myślenia,

·         budzenie zaciekawienia otaczającym światem,

·         rozwijanie zdolności poznawczych,

·         poznawanie rzeczywistości przyrodniczej poprzez obserwowanie, eksperymentowanie, odkrywanie,

·          wdrażanie do zachowań akceptowanych społecznie,

·         wyrabianie właściwego stosunku do otaczającej przyrody,

·         właściwe reagowanie na cierpienie ludzi i zwierząt,

·         dostrzeganie zależności pomiędzy stanem naturalnego środowiska a zdrowiem człowieka,

·          wprowadzanie w świat wartości uniwersalnych,

·         kształtowanie pozytywnych cech charakteru, takich jak: chęć niesienia pomocy potrzebującym, oszczędność, gospodarność, empatia,

·         rozwijanie poczucia odpowiedzialności poprzez dokonywanie odpowiednich wyborów,

·         kształtowanie umiejętności dostrzegania i rozwiązywania problemów przyrodniczych,

·         dostrzeganie i poznawanie zagrożeń cywilizacyjnych.

Zrealizowane dotychczas zadania:

1. Zaczarowany ogród

2. Kalosze, których nie noszę

3. Jeżowy domek

4. Lecą na głowę liście kolorowe




OSTATNIO CZYTANE

Święto Rodziny u Krasnoludków

  Dzisiaj w Krasnalach odbyła się ważna uroczystość, jaką jest Dzień Mamy i Taty. Z tej okazji dzieci zaprezentowały kochanym rodzicom swoje umiejętności wokalne, recytatorskie oraz taneczne. Nie zabrakło tańców oraz śpiewów z rodzicami. Na koniec wszyscy zasiedli do stołu, aby móc dalej świętować. Na twarzach zarówno rodziców, jak i dzieci dostrzec można było uśmiechy, a także momenty wzruszenia! Drodzy Rodzice, Życzymy Wam spokoju ducha, harmonii w życiu!  Mnóstwa odwagi, radości i  jeszcze więcej cierpliwości :)

Wizyta w salonie kosmetycznym

Jadłospis 13-17.05.2024

  13-17.05.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Kakao, herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, rzodkiewkowym twaro ż kiem ,   szczypiorkiem i   zielonym ogórkiem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa pomidorowa z ry ż em, zrazik mielony, ziemniaki puree, surówka z białej kapusty z marchewk ą , jabłkiem, zielon ą pietruszk ą i jogurtem naturalnym, napój wi ś niowy   Podwieczorek:   Budy ń malinowy z sokiem owocowym (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy   z masełkiem, sałat ą masłow ą , szynk ą drobiow ą i pomidorem malinowym II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa z czerwonej soczewicy, risotto wieprzowe z warzywami, napój owocowy Podwieczorek: Sałatka owocowa ( arbuz, gruszka, winogrono), woda   (alergeny:   seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal   mleczny z masełkiem i d ż emem truskawkowy