Przejdź do głównej zawartości

Jesień w grupie Krasnali

Jesień do doskonały czas na obcowanie z naturą.

W naszej sali powstał jesienny kącik, obfitujący w dary jesieni, przyniesione przez Krasnalkowe dzieci, dzięki którym możemy poznać jesienną moc. Dary te są wykorzystywane na zajęciach jako liczmany, materiał na prace plastyczne,  degustację,  są pomocą do poznawania świata wielozmysłowo oraz do wielu, wielu innych aktywności.

W tym tygodniu rozpoczęliśmy również realizację programu edukacyjno-ekologicznego 

"Z darami natury świat nie jest ponury". 

Głównym celem projektu jest kształtowanie postaw proekologicznych, pobudzanie kreatywności dzieci i nauczycieli oraz rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody.

To również cele takie jak:

·         poszerzenie świadomości ekologicznej,

·         kształtowanie postaw i nawyków korzystnych dla środowiska naturalnego,

·         racjonalne wykorzystywanie zasobów przyrody oraz utylizacji odpadów,

·         stworzenie sytuacji do bezpośredniego obcowania z przyrodą,

·         zapoznanie z różnorodnymi technikami plastycznymi,

·         inicjowanie zabaw konstrukcyjnych, majsterkowanie, budowanie, wykorzystując materiały użytkowe, w tym naturalne,

·         dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji,

·         przejawianie w stosunku do zwierząt życzliwości i troski,

·         tworzenie otoczenia przyjaznego środowisku,

·         rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody,

·         zachęcanie do indywidualnej i zbiorowej ekspresji artystycznej,

·         rozwijanie wyobraźni twórczej i kreatywnego myślenia,

·         budzenie zaciekawienia otaczającym światem,

·         rozwijanie zdolności poznawczych,

·         poznawanie rzeczywistości przyrodniczej poprzez obserwowanie, eksperymentowanie, odkrywanie,

·          wdrażanie do zachowań akceptowanych społecznie,

·         wyrabianie właściwego stosunku do otaczającej przyrody,

·         właściwe reagowanie na cierpienie ludzi i zwierząt,

·         dostrzeganie zależności pomiędzy stanem naturalnego środowiska a zdrowiem człowieka,

·          wprowadzanie w świat wartości uniwersalnych,

·         kształtowanie pozytywnych cech charakteru, takich jak: chęć niesienia pomocy potrzebującym, oszczędność, gospodarność, empatia,

·         rozwijanie poczucia odpowiedzialności poprzez dokonywanie odpowiednich wyborów,

·         kształtowanie umiejętności dostrzegania i rozwiązywania problemów przyrodniczych,

·         dostrzeganie i poznawanie zagrożeń cywilizacyjnych.

Zrealizowane dotychczas zadania:

1. Zaczarowany ogród

2. Kalosze, których nie noszę

3. Jeżowy domek

4. Lecą na głowę liście kolorowe




OSTATNIO CZYTANE

Zaproszenie na Uroczystość Pasowania na Przedszkolaka

Zaproszenie na Pasowanie na Przedszkolaka                                 Kochani Rodzice! Już nadeszła pora przyjść na pasowanie do nas do przedszkola. Uroczyście Was zapraszamy na tę ważną chwilę, która uczyni z dzieciaczka prawdziwego przedszkolaczka.   Serdecznie zapraszamy Rodziców dzieci, które we wrześniu po raz pierwszy przekroczyły próg naszego przedszkola na uroczystość Pasowania na Przedszkolaka, która odbędzie się  7 listopada 2019r. o godzinie 13.30.      Prosimy o uroczysty strój dla dziecka.

Jadłospis 21-25.11.2022 r.

  21-25.11.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z miodem i cytryn ą , chleb pszenny i razowy, pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Grochówka, „Zielone spaghetti” – makaron w sosie ś mietanowo-szpinakowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Kisiel do picia , wafle kukurydziane (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja) Wtorek: I ś niadanie: Kakao, h erbata rumiankowa, bułka pszenna i sojowa   z masełkiem, kiełbask ą krakowsk ą i kiełkami brokułu II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad : Krem z dyni, goł ą bki inaczej, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy , chrupki kukurydziane   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja, soja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal   mleczny z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa II ś niadanie : Banan, woda Obiad:   Zupa gulaszowa, bułka pszenna, sok owocowy Podwieczorek

Jadłospis 28.11.-02.12.2022 r.

  28.11.-02.12.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata koperkowa, chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem, ż ółtym serem i papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Kapu ś niak z kiszonej kapusty , racuchy dro ż d ż owe z cukrem trzcinowym, sok owocowy Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z pasztetem drobiowo-pomidorowym   i ogórkiem konserwowym (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata z miodem i cytryn ą , bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, sałat ą lodow ą , kiełbask ą zielonogórsk ą i kiełkami rzodkiewki II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Zupa jarzynowa z kaszk ą , pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, sałatka grecka,   sok owocowy Podwieczorek: Ma ś lanka owocowa,   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki owsiane z mlekiem,   bułka mleczna z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym brzoskwiniowym, herbata rumiankowa   II ś niadanie :