Przejdź do głównej zawartości

Jesień w grupie Krasnali

Jesień do doskonały czas na obcowanie z naturą.

W naszej sali powstał jesienny kącik, obfitujący w dary jesieni, przyniesione przez Krasnalkowe dzieci, dzięki którym możemy poznać jesienną moc. Dary te są wykorzystywane na zajęciach jako liczmany, materiał na prace plastyczne,  degustację,  są pomocą do poznawania świata wielozmysłowo oraz do wielu, wielu innych aktywności.

W tym tygodniu rozpoczęliśmy również realizację programu edukacyjno-ekologicznego 

"Z darami natury świat nie jest ponury". 

Głównym celem projektu jest kształtowanie postaw proekologicznych, pobudzanie kreatywności dzieci i nauczycieli oraz rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody.

To również cele takie jak:

·         poszerzenie świadomości ekologicznej,

·         kształtowanie postaw i nawyków korzystnych dla środowiska naturalnego,

·         racjonalne wykorzystywanie zasobów przyrody oraz utylizacji odpadów,

·         stworzenie sytuacji do bezpośredniego obcowania z przyrodą,

·         zapoznanie z różnorodnymi technikami plastycznymi,

·         inicjowanie zabaw konstrukcyjnych, majsterkowanie, budowanie, wykorzystując materiały użytkowe, w tym naturalne,

·         dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji,

·         przejawianie w stosunku do zwierząt życzliwości i troski,

·         tworzenie otoczenia przyjaznego środowisku,

·         rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody,

·         zachęcanie do indywidualnej i zbiorowej ekspresji artystycznej,

·         rozwijanie wyobraźni twórczej i kreatywnego myślenia,

·         budzenie zaciekawienia otaczającym światem,

·         rozwijanie zdolności poznawczych,

·         poznawanie rzeczywistości przyrodniczej poprzez obserwowanie, eksperymentowanie, odkrywanie,

·          wdrażanie do zachowań akceptowanych społecznie,

·         wyrabianie właściwego stosunku do otaczającej przyrody,

·         właściwe reagowanie na cierpienie ludzi i zwierząt,

·         dostrzeganie zależności pomiędzy stanem naturalnego środowiska a zdrowiem człowieka,

·          wprowadzanie w świat wartości uniwersalnych,

·         kształtowanie pozytywnych cech charakteru, takich jak: chęć niesienia pomocy potrzebującym, oszczędność, gospodarność, empatia,

·         rozwijanie poczucia odpowiedzialności poprzez dokonywanie odpowiednich wyborów,

·         kształtowanie umiejętności dostrzegania i rozwiązywania problemów przyrodniczych,

·         dostrzeganie i poznawanie zagrożeń cywilizacyjnych.

Zrealizowane dotychczas zadania:

1. Zaczarowany ogród

2. Kalosze, których nie noszę

3. Jeżowy domek

4. Lecą na głowę liście kolorowe




OSTATNIO CZYTANE

"MAMO TATO KOCHAMY WAS"

Dnia 19 maja w " Świecie Bajek" zapanowała niesamowicie rodzinna atmosfera. Tego dnia przedszkolaki zaprosiły swoich najbliższych na Piknik z okazji Dnia Mamy i Taty.  Z tej okazji dzieci   zaprezentowały wspaniały  program artystyczny  wypełniony okolicznościowymi wierszami, piosenkami i tańcami. Własnoręcznie wykonane przez dzieci laurki i upominki, wyraziły miłość, wdzięczność i szacunek, jakimi dzieci darzą swoich ukochanych rodziców. Następnie odbył się "Piknik z mamą i tatą" pełen atrakcji i  radości .    Dla wielu z nas były to chwile pełne  wzruszeń i emocji.  Bardzo dziękujemy wszystkim za poświęcenie czasu i przybycie na nasz festyn :)  

Jadłospis 22-26.05.2023 r.

  22-26.05.2023 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, sałat ą , twaro ż kiem i szczypiorkiem   II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa brokułowa z kaszk ą , jajko sma ż one, ziemniaki puree, mini marchewka ,   sok owocowy Podwieczorek:   Płatki kukurydziane na mleku (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Kakao, herbata z cytryn ą , bułka pszenna i grahamka z w ą trobiank ą i ogórkiem kiszonym II ś niadanie: Banan, woda Obiad :Zupa ziemniaczana z pomidorami , gulasz z warzywami z kasz ą bul gur,   sok owocowy Podwieczorek: Galaretka owocowa (alergeny:     seler, gluten, mleko, sezam) Ś roda: I ś niadanie: Herbata rumiankowa, czekoladowe płatki zbo ż owe z mlekiem, kawiorek z masełkiem i miodem wielokwiatowym   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad: Ż urek z jajkiem i biał ą kiełbask ą , bułka pszenna Podwieczorek:   Dro ż d ż ówka z budyniem, herbata melisa (alergeny

Jadłospis 15-19.05.2023 r.

  15-19.05.2023 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Kakao, herbata owocowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem i makrel ą sosie pomidorowym II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa grochówka, makaron w sosie serowo- ś mietanowym, sok owocowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego z pasztetem drobiowo-pomidorowym   i rzodkiewk ą , herbata rumiankowa (alergeny: seler, gluten, mleko,   ryba, sezam) Wtorek: I ś niadanie:   Herbata z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy   z masełkiem, serkiem kanapkowym , ogórkiem zielonym i szczypiorkiem II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Marchewkowy krem, zrazik wieprzowy, ziemniaki, buraczki z jabłkiem ,   sok owocowy Podwieczorek: Kaszka kukurydziana z sokiem malinowym   (alergeny:   seler, gluten, jajka, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Płatki owsiane na mleku, rogal mleczny z d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbatka melisa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka