Przejdź do głównej zawartości

Jesień w grupie Krasnali

Jesień do doskonały czas na obcowanie z naturą.

W naszej sali powstał jesienny kącik, obfitujący w dary jesieni, przyniesione przez Krasnalkowe dzieci, dzięki którym możemy poznać jesienną moc. Dary te są wykorzystywane na zajęciach jako liczmany, materiał na prace plastyczne,  degustację,  są pomocą do poznawania świata wielozmysłowo oraz do wielu, wielu innych aktywności.

W tym tygodniu rozpoczęliśmy również realizację programu edukacyjno-ekologicznego 

"Z darami natury świat nie jest ponury". 

Głównym celem projektu jest kształtowanie postaw proekologicznych, pobudzanie kreatywności dzieci i nauczycieli oraz rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody.

To również cele takie jak:

·         poszerzenie świadomości ekologicznej,

·         kształtowanie postaw i nawyków korzystnych dla środowiska naturalnego,

·         racjonalne wykorzystywanie zasobów przyrody oraz utylizacji odpadów,

·         stworzenie sytuacji do bezpośredniego obcowania z przyrodą,

·         zapoznanie z różnorodnymi technikami plastycznymi,

·         inicjowanie zabaw konstrukcyjnych, majsterkowanie, budowanie, wykorzystując materiały użytkowe, w tym naturalne,

·         dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji,

·         przejawianie w stosunku do zwierząt życzliwości i troski,

·         tworzenie otoczenia przyjaznego środowisku,

·         rozbudzanie wrażliwości na piękno przyrody,

·         zachęcanie do indywidualnej i zbiorowej ekspresji artystycznej,

·         rozwijanie wyobraźni twórczej i kreatywnego myślenia,

·         budzenie zaciekawienia otaczającym światem,

·         rozwijanie zdolności poznawczych,

·         poznawanie rzeczywistości przyrodniczej poprzez obserwowanie, eksperymentowanie, odkrywanie,

·          wdrażanie do zachowań akceptowanych społecznie,

·         wyrabianie właściwego stosunku do otaczającej przyrody,

·         właściwe reagowanie na cierpienie ludzi i zwierząt,

·         dostrzeganie zależności pomiędzy stanem naturalnego środowiska a zdrowiem człowieka,

·          wprowadzanie w świat wartości uniwersalnych,

·         kształtowanie pozytywnych cech charakteru, takich jak: chęć niesienia pomocy potrzebującym, oszczędność, gospodarność, empatia,

·         rozwijanie poczucia odpowiedzialności poprzez dokonywanie odpowiednich wyborów,

·         kształtowanie umiejętności dostrzegania i rozwiązywania problemów przyrodniczych,

·         dostrzeganie i poznawanie zagrożeń cywilizacyjnych.

Zrealizowane dotychczas zadania:

1. Zaczarowany ogród

2. Kalosze, których nie noszę

3. Jeżowy domek

4. Lecą na głowę liście kolorowe




OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 08-12.07.2024 r.

                                 08-12.07.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   pasztetem drobiowo-pomidorowym z papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron w sosie pomidorowym, napój   owocowy Podwieczorek:   Kefir truskawkowy, ciasteczko owsiane bez cukru (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Polewka-naworka, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Arbuz, woda Obiad :   Zupa jarzynowa z   ziemniakami, gulasz z   karkówki z warzywami, kasza bul gur, napój owocowy Podwieczorek: Amerykany, herbata   ziołowa   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, kawiorek z masłem i miodem wielokwiatowym, herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Ż urek z jajkiem i kiełbask ą , bułka pszenna,   napój owocow

Jadłospis 01-05.07.2024 r.

  01-05.07.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata cytrynowa, bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, tu ń czykiem   i papryk ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa ziemniaczana z pomidorami, nale ś niki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   napój   owocowy Podwieczorek: Ma ś lanka owocowa, wafle kukurydziane (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam, ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata ziołowa, chleb pszenny   i słonecznikowy z masełkiem, kiełbas ą zielonogórsk ą i rzodkiewk ą   II ś niadanie: Jabłko,   woda Obiad : Pulpety w sosie pomidorowym , ziemniaki,   zielona fasolka szparagowa,   napój   owocowy Podwieczorek: Arbuzowe trójk ą ty   (alergeny:   seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka   mleczna z masełkiem i d ż emem truskawkowym, herbata ziołowa   II ś niadanie : Banan, woda Obiad:   Zupa   gulaszowa, bułeczka pszenna, napój owocowy Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem

Jadłospis 15-19.07.2024 r.

  15-19.07.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   twaro ż kiem kanapkowym i szczypiorkiem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa koperkowa, kotleciki z kaszki manny, surówka z marchewki i jabłka   z jogurtem naturalnym, napój   owocowy Podwieczorek:   Kanapki z pieczywa mieszanego z makrel ą w sosie pomidorowym, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, ryba) Wtorek: I ś niadanie:   Kakaowe kulki zbo ż owe z mlekiem, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem malinowym, herbata mi ę towa II ś niadanie: Arbuz, woda Obiad :   Zupa cytrynowa z ry ż em, goł ą bki inaczej, ziemniaki, sałatka grecka, napój owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, ciasteczko owsiane bez cukru z ż urawin ą   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki owsiane z mlekiem, bułka ś niadaniowa z masłem czekoladowym,   herbata melisa