Dnia 9 lutego obchodziliśmy "Międzynarodowy Dzień Pizzy". Tego dnia dzieci poznały składniki i sposób wykonania ciasta. Samodzielnie ugniatały ciasto które potem wałkowały, a następnie układały swoje ulubione dodatki, tj. sos pomidorowy, wędlinę i ser żółty. Na koniec pizzę upiekły w przedszkolnej kuchni, a gdy już wystygła wspólnie zjadły ją ze smakiem przy wspólnym stole. Zajęcia kulinarne bardzo spodobały się wszystkim małym kucharzom.
08-12.07.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata mi ę towa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pasztetem drobiowo-pomidorowym z papryk ą czerwon ą II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron w sosie pomidorowym, napój owocowy Podwieczorek: Kefir truskawkowy, ciasteczko owsiane bez cukru (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie: Polewka-naworka, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Arbuz, woda Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami, gulasz z karkówki z warzywami, kasza bul gur, napój owocowy Podwieczorek: Amerykany, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, kawiorek z masłem i miodem wielokwiatowym, herbata melisa II ś niadanie : Banan, woda Obiad: Ż urek z jajkiem i kiełbask ą , bułka pszenna, napój owocow