Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis 13-17.05.2024

 

13-17.05.2024 r.

Poniedziałek:

I śniadanie: Kakao, herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem,

rzodkiewkowym twarożkiem ,  szczypiorkiem i  zielonym ogórkiem

II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z ry
żem, zrazik mielony, ziemniaki puree, surówka z białej kapusty z marchewką, jabłkiem, zieloną pietruszką i jogurtem naturalnym, napój wiśniowy

 Podwieczorek:  Budyń malinowy z sokiem owocowym

(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja, sezam)

Wtorek:

I śniadanie:  Kawa zbożowa, herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy

 z masełkiem, sałatą masłową, szynką drobiową i pomidorem malinowym

II śniadanie: Banan, woda

Obiad : Zupa z czerwonej soczewicy, risotto wieprzowe z warzywami, napój owocowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa ( arbuz, gruszka, winogrono), woda

 (alergeny:  seler, gluten, mleko)

Środa:

I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, rogal  mleczny z masełkiem i dżemem truskawkowym, herbata koperkowa

 II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad:  Zupa gulaszowa z bułeczką pszenną, napój owocowy

Podwieczorek: Tostowe pizzerki ( szyneczka, ser żółty, sos pomidorowy, zioła prowansalskie), herbatka rumiankowa  

(alergeny:  seler, gluten, mleko)

Czwartek:

I śniadanie: Kakao, chleb pszenny i razowy z masełkiem,

 kiełbaską zielonogórską i kiełkami rzodkiewki,  herbata rumiankowa

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa neapolitańska z makaronem, kurczak w rękawie, ziemniaki, surówka

 z kapusty pekińskiej z kukurydzą, pomidorkiem koktajlowym, ogórkiem i koperkiem,

z jogurtem naturalnym, napój owocowy

Podwieczorek: Jajko gotowane z sosem czosnkowo-jogurtowym, kawiorek z masełkiem, herbata  melisa

(alergeny:  seler, gluten, mleko, jaja)

Piątek:

I śniadanie: Herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, pastą

 z makreli wędzonej, śledzia, twarogu, jajka i zielonej pietruszki

II śniadanie : Jabłko, woda

Obiad: Zupa śródziemnomorska,  ryba gotowana, kasza kuskus, sos beszamelowy, marchewka puree, napój owocowy

Podwieczorek: Jogurt waniliowy

(alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja)

Przedszkole zastrzega możliwość zmian w jadłospisie.

OSTATNIO CZYTANE

WYCIECZKA DO GRODZISKA WIELKOPOLSKIEGO

 Tygryski dzisiaj miło i ciekawie spędziły czas w Pirat Pizza w Grodzisku Wielkopolskim. Podczas  warsztatów kulinarnych uczyły się robić pizzę z wypranymi przez siebie składnikami, a później  zajadały ją ze smakiem. Dziękujemy Pirat Pizza za gościnę i super atmosferę. 

Jadłospis 15-19.04.2024 r.

  15-19.04.2024 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Polewka – naworka,   herbata cytrynowa, chleb pszenny i wieloziarnisty   z masełkiem, twaro ż kiem ze szczypiorkiem II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Grochówka, makaron w sosie pomidorowym , napój owocowy Podwieczorek: Kanapki z pieczywa mieszanego z paprykarzem z kaszy jaglanej   i ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I ś niadanie:   Kawa zbo ż owa, h erbata owocowa , bułka pszenna i grahamka   z masełkiem, sałat ą lodow ą , pol ę dwic ą drobiow ą i pomidorem II ś niadanie: Banan, woda Obiad : Kapu ś niak z kiszonej kapusty, sztuka mi ę sa w sosie własnym, kasza j ę czmienna, sałatka grecka,   napój owocowy Podwieczorek: Budy ń czekoladowy   (alergeny:     seler, gluten, mleko) Ś roda: I ś niadanie: Kaszka kukurydziana z mlekiem,   bułka mleczna z masełkiem i d ż emem niskosłodzonym truskawkowym, herbata koperkowa   II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad:   Rosó

"W zdrowym ciele zdrowy duch"

  Dzisiaj obchodziliśmy w przedszkolu Światowy Dzień Zdrowia. Z tej okazji dzieci komponowały samodzielnie kanapki, mając do wyboru zestaw kolorowych warzyw :) Kolejnym punktem świętowania było wspólne mycie zębów na placu przed przedszkolem. Nie zabrakło śpiewów oraz tańców. Odwiedziła nas także pani Dominika, która przeprowadziła z dziećmi aerobik :) Krasnale wróciły do sali uśmiechnięte i pełne energii :)