Przejdź do głównej zawartości

Spotkanie kuratorskie w Galerii Sztuki Współczesnej - MAGIEL




Niezmiernie miło jest nam pochwalić się faktem, że dzieci z grupy Smerfów ponownie mogły być uczestnikami spotkania kuratorskiego w Galerii Sztuki Współczesnej - Galerii Magiel.
Sztuka rozwija wszechstronnie dlatego kontakt ze nią jest bardzo istotny już od najmłodszych lat.  Tym razem autorem prac, które mieliśmy przyjemność podziwiać jest pan Igor Mikoda.  Kurator tego spotkania, pan Dawid Szafrański przedstawił naszym najmłodszym  pasjonatom sztuki idee, które towarzyszyły twórcy przy kreacji jego prac, jak również kurator wystawy zreferował zaprezentowane prace w kontekście dyscyplin takich jak:  rysunek, malarstwo, rzeźba. Tematem przewodnim była dyscyplina sztuki, która jest dzieciom najbliższa, mianowicie dyscyplina rysunku.  " Na początku pojawia się idea - pomysł - myśl (...) " - a potem przelewamy nasze myśli na kartkę.  Dyscyplina rysunku stanowi - w pracach autora wystawy - podstawę do tworzenia swoich realizacji. Przedstawienie treści, prezentacja i omówienie prac - to wszystko pozwoliło na uwidocznienie dzieciom zasadności systematyczności ćwiczeń z tej dyscypliny i jej ważnej roli w kreacji artystycznej.


Nikt nie jest za młody na to, żeby być aktywnym odbiorcą sztuki ! Dziękujemy panu Dawidowi Szafrańskiemu za to, że w podejmowanych przez siebie działaniach-spotkaniach kuratorskich zawsze pamięta o naszych przedszkolakach ! :) 






















OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 25.02-01.03.2019 r

25.02-01.03.2019 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata koperkowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, serem kanapkowym  i papryką czerwoną II śniadanie: Marchewkowe chipsy, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,  makaron w sosie bolońskim, sok owocowy Podwieczorek:  Ryż na mleku z jabłkiem i śmietaną (alergeny: seler, gluten, mleko) Wtorek: I śniadanie:  Zupa budyniowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, żółtym serem i kiełkami rzodkiewki, herbatka ziołowa II śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa szczawiowa z jajkiem, gulasz z karkówki, brązowy ryż, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym, sok owocowy Podwieczorek: Sok z wyciskanych owoców, wafle ryżowe  (alergeny:  mleko, jaja, seler, gluten,  sezam) Środa: I śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku,  chleb pszenny i wieloziarnisty z masełkiem,sałatą masłową i  wędliną wieprzową  II śniadanie : Jabłko, woda Obiad: Zupa krem z soczewicy czerwonej, ryba panierowana, ziemniaki, surówka  z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą z oliwek, sok owocowy Podwie…

Czytanie z Misiem Pysiem

Łączna liczba wyświetleń