Przejdź do głównej zawartości

Spotkanie kuratorskie w Galerii Sztuki Współczesnej - MAGIEL




Niezmiernie miło jest nam pochwalić się faktem, że dzieci z grupy Smerfów ponownie mogły być uczestnikami spotkania kuratorskiego w Galerii Sztuki Współczesnej - Galerii Magiel.
Sztuka rozwija wszechstronnie dlatego kontakt ze nią jest bardzo istotny już od najmłodszych lat.  Tym razem autorem prac, które mieliśmy przyjemność podziwiać jest pan Igor Mikoda.  Kurator tego spotkania, pan Dawid Szafrański przedstawił naszym najmłodszym  pasjonatom sztuki idee, które towarzyszyły twórcy przy kreacji jego prac, jak również kurator wystawy zreferował zaprezentowane prace w kontekście dyscyplin takich jak:  rysunek, malarstwo, rzeźba. Tematem przewodnim była dyscyplina sztuki, która jest dzieciom najbliższa, mianowicie dyscyplina rysunku.  " Na początku pojawia się idea - pomysł - myśl (...) " - a potem przelewamy nasze myśli na kartkę.  Dyscyplina rysunku stanowi - w pracach autora wystawy - podstawę do tworzenia swoich realizacji. Przedstawienie treści, prezentacja i omówienie prac - to wszystko pozwoliło na uwidocznienie dzieciom zasadności systematyczności ćwiczeń z tej dyscypliny i jej ważnej roli w kreacji artystycznej.


Nikt nie jest za młody na to, żeby być aktywnym odbiorcą sztuki ! Dziękujemy panu Dawidowi Szafrańskiemu za to, że w podejmowanych przez siebie działaniach-spotkaniach kuratorskich zawsze pamięta o naszych przedszkolakach ! :) 






















OSTATNIO CZYTANE

14-18.09.2020 r.

14-18.09.2020 r.Poniedziałek:I śniadanie: Herbata z cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pastą z tuńczyka w sosie pomidorowymII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: „Pazibroda”- kapuśniak ze słodkiej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym, sok owocowyPodwieczorek: Pieczywo wasa z pastą z brokułu gotowanego, herbatka imbirowa(alergeny: seler, gluten, mleko,jaja, ryba)Wtorek:I śniadanie: Herbata miętowa, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, szyneczką drobiową ,żółtym serem i pomidoremII śniadanie: Banan, woda Obiad : Cebulowy krem z grzankami, gołąbki inaczej, ziemniaki, fasolka szparagowa, sok owocowyPodwieczorek: Maślanka owocowa, chrupki kukurydziane(alergeny: seler, gluten, mleko)Środa: I

Jadłospis 7-11.09.2020

7-11.09.2020 r.Poniedziałek:I śniadanie: Herbata owocowa, kanapki z pieczywa mieszanegoz pasztetem drobiowo-pomidorowymi żółtą paprykąII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa krem z czerwonej soczewicy, Gzik- ziemniaki z twarogiem, sok owocowy Podwieczorek: Kefir brzoskwiniowo-bananowy, wafle kukurydziane(alergeny: seler, gluten, mleko,jaja)Wtorek:I śniadanie: Herbata z cytryną, bułka pszenna i grahamka z masełkiem, sałatą rukola,pieczenią rzymską i pomidorem II śniadanie: Arbuz, woda Obiad : Kapuśniak z kiszonej kapusty, gulasz z karkówki z warzywami, kasza bul gur, sok owocowyPodwieczorek: Galaretka owocowa(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)Środa: I śniadanie: Musli owocowez mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem niskosłodzonym jagodowym , herbata imbirowaIIś

Jadłospis 01-04.09.2020

01-04.09.2020 r.Wtorek:I śniadanie: Herbata imbirowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,żółtym serem i pomidoremII śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa ogórkowa,makaron w sosie pomidorowym, sok owocowy Podwieczorek: Drożdżówka ze śliwką, bawarka, woda(alergeny: seler, gluten, mleko)Środa: I śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka mleczna z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata rumiankowaII śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa cytrynowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowyPodwieczorek: Sok z arbuza, ciasteczko owsiane zżurawiną(alergeny: seler, gluten, mleko, jaja)Czwartek: I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata z cytryną, chleb pszenny i razowy z masełkiem, sałatą lodową, kiełbasą