Przejdź do głównej zawartości

Spotkanie kuratorskie w Galerii Sztuki Współczesnej - MAGIEL




Niezmiernie miło jest nam pochwalić się faktem, że dzieci z grupy Smerfów ponownie mogły być uczestnikami spotkania kuratorskiego w Galerii Sztuki Współczesnej - Galerii Magiel.
Sztuka rozwija wszechstronnie dlatego kontakt ze nią jest bardzo istotny już od najmłodszych lat.  Tym razem autorem prac, które mieliśmy przyjemność podziwiać jest pan Igor Mikoda.  Kurator tego spotkania, pan Dawid Szafrański przedstawił naszym najmłodszym  pasjonatom sztuki idee, które towarzyszyły twórcy przy kreacji jego prac, jak również kurator wystawy zreferował zaprezentowane prace w kontekście dyscyplin takich jak:  rysunek, malarstwo, rzeźba. Tematem przewodnim była dyscyplina sztuki, która jest dzieciom najbliższa, mianowicie dyscyplina rysunku.  " Na początku pojawia się idea - pomysł - myśl (...) " - a potem przelewamy nasze myśli na kartkę.  Dyscyplina rysunku stanowi - w pracach autora wystawy - podstawę do tworzenia swoich realizacji. Przedstawienie treści, prezentacja i omówienie prac - to wszystko pozwoliło na uwidocznienie dzieciom zasadności systematyczności ćwiczeń z tej dyscypliny i jej ważnej roli w kreacji artystycznej.


Nikt nie jest za młody na to, żeby być aktywnym odbiorcą sztuki ! Dziękujemy panu Dawidowi Szafrańskiemu za to, że w podejmowanych przez siebie działaniach-spotkaniach kuratorskich zawsze pamięta o naszych przedszkolakach ! :) 






















OSTATNIO CZYTANE

Urodziny Bianki i Gracjana

Jadłospis 8-12.07.2019 r.

8-12.07.2019 Poniedziałek: I śniadanie: Herbata imbirowa, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,  pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem konserwowym II śniadanie: Jabłko, woda
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, jajko smażone, ziemniaki puree, mini marchewka gotowana, sok owocowy Podwieczorek:  Budyń czekoladowy (alergeny: seler, jaja, gluten, mleko) Wtorek: I śniadanie: Kakao, herbata zwykła z cytryną, bułka pszenna i grahamka  z masełkiem  i pastą z kiełbasy zielonogórskiej II śniadanie: Banan, woda Obiad : Gulasz z warzywami, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowy Podwieczorek: Herbatka ziołowa, andruty z masełkiem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym  (alergeny:   seler, gluten, mleko, sezam) Środa: I śniadanie: Kawa zbożowa, herbata ziołowa z koprem włoskim i kminkiem, chleb pszenny  i wieloziarnisty z masełkiem, sałatą rukola, polędwicą drobiową  i  kiełkami brokułu II

Lody dla ochłody

Łączna liczba wyświetleń