Przejdź do głównej zawartości

Spotkanie kuratorskie w Galerii Sztuki Współczesnej - MAGIEL




Niezmiernie miło jest nam pochwalić się faktem, że dzieci z grupy Smerfów ponownie mogły być uczestnikami spotkania kuratorskiego w Galerii Sztuki Współczesnej - Galerii Magiel.
Sztuka rozwija wszechstronnie dlatego kontakt ze nią jest bardzo istotny już od najmłodszych lat.  Tym razem autorem prac, które mieliśmy przyjemność podziwiać jest pan Igor Mikoda.  Kurator tego spotkania, pan Dawid Szafrański przedstawił naszym najmłodszym  pasjonatom sztuki idee, które towarzyszyły twórcy przy kreacji jego prac, jak również kurator wystawy zreferował zaprezentowane prace w kontekście dyscyplin takich jak:  rysunek, malarstwo, rzeźba. Tematem przewodnim była dyscyplina sztuki, która jest dzieciom najbliższa, mianowicie dyscyplina rysunku.  " Na początku pojawia się idea - pomysł - myśl (...) " - a potem przelewamy nasze myśli na kartkę.  Dyscyplina rysunku stanowi - w pracach autora wystawy - podstawę do tworzenia swoich realizacji. Przedstawienie treści, prezentacja i omówienie prac - to wszystko pozwoliło na uwidocznienie dzieciom zasadności systematyczności ćwiczeń z tej dyscypliny i jej ważnej roli w kreacji artystycznej.


Nikt nie jest za młody na to, żeby być aktywnym odbiorcą sztuki ! Dziękujemy panu Dawidowi Szafrańskiemu za to, że w podejmowanych przez siebie działaniach-spotkaniach kuratorskich zawsze pamięta o naszych przedszkolakach ! :) 






















OSTATNIO CZYTANE

Jadłospis 10-14.01.2022 r.

  10-14.01.2022 r. Poniedziałek: I ś niadanie: Herbata z cytryn ą , chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem,   past ą   z makreli II ś niadanie: Jabłko, woda Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami,   makaron w sosie bolo ń skim, sok owocowy Podwieczorek:   Dro ż d ż ówka z budyniem, herbata koperkowa (alergeny: seler, gluten, mleko, ryba, jaja) Wtorek: I ś niadanie:   Musli owocowe z mlekiem, chleb pszenny i razowy z masełkiem, pol ę dwic ą drobiow ą i ogórkiem konserwowym II ś niadanie: Banan, woda Obiad :   Krem z soczewicy czerwonej, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki z jabłkiem, sok owocowy Podwieczorek: Sok z pomara ń czy, chrupki kukurydziane   (alergeny:     seler, gluten, mleko, jaja) Ś roda: I ś niadanie: Naworka - polewka,   bułka mleczna z masełkiem, d ż emem niskosłodzonym malinowym, herbata melisa II ś niadanie : Jabłko, woda Obiad: Zupa cytrynowa z ry ż em, ż eberka, kasza bul gur, surówka z modrej kapusty   z jogurtem naturalnym, s

Jadłospis 03-07.01.2022 r.

  JADŁOSPIS   03-07.01.2022 r. Poniedziałek: I śniadanie: Herbata koperkowa, kanapki z pieczywa mieszanego z masełkiem,   pastą z tuńczyka w sosie pomidorowym II śniadanie: Marchewkowe paluszki, woda Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z jabłkiem i cukrem trzcinowym,   sok owocowy Podwieczorek:   Kefir brzoskwiniowo- bananowy (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja, sezam ) Wtorek: I śniadanie: Kakao, herbatka melisa, bułka pszenna i żytnia z masłem, pieczenią alpejską   i pomidorem malinowym   II śniadanie: Banan, woda Obiad : Zupa koperkowa, kolorowy kociołek, ryż, sok owocowy Podwieczorek:   Kaszka manna z sokiem żurawinowym (alergeny: seler, gluten, mleko,   jaja) Środa: I śniadanie: Herbata z miodem i cytryną, chleb pszenny i słonecznikowy z masełkiem, pasztetem drobiowo-pomidorowym i ogórkiem kiszonym II śniadanie : Jabłko, woda Obiad: Marchewkowy krem, gulasz z karkówki, pyzy, surówka z białej kapusty z marchewką i jogur

DLA BABCI I DZIADKA

Babcia i Dziadek są tacy wspaniali. I zawsze chętnie bawią się z nami. Lubimy z Wami spędzać czas. Babciu i Dziadku Kochamy Was!